Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a punkok éveiről

2019. február 6. 08:39 Múlt-kor

<

1. A punk szubkultúrát a nonkonformizmus és mindenfajta tekintélyuralom elleni magatartás jellemezte, amely elsődlegesen a nyugati világ fiataljaira volt nagy hatással, akik megkérdőjelezték a fennálló társadalmi rend értékeit.

2. A punk mozgalom az angolszász kultúra terméke volt és az 1970-es évek első felében szökkent szárba Nagy Britanniában, az USA-ban és Ausztráliában. Kihatott a zenére, a divatra, a vizuális művészetekre, és megteremtett számos társadalmi és politikai mozgalmat.

3. New York a punk rock egyik első fellegvára volt. A műfajt olyan együttesek népszerűsítették, mint a The Ramones, Blondie és a the Heartbreakers.

4. Politikai téren a punkokat gyakran a baloldali anarchistákkal azonosították, de a szubkultúra kitermelt szélsőjobbos neonáci mozgalmakat is. 

5. A punk kultúrát a „csináld magad” attitűd jellemezte. Sid Vicious, a mára már ikonikussá vált brit punk banda, a Sex Pistols basszusgitárosa (már bandatagként!) gyorstalpaló, autodidakta módon tanult meg a hangszerén játszani.

6. A punk fiatalok lételeme volt a megbotránkoztatás. A lázadó ifjoncok gyakran horogkeresztes pólókban és karszalagokkal a karjukon parádéztak az utcán, agyvérzés-közeli állapotba hozva a háborút megjárt generáció tagjait Nagy Britanniában.

7. A kakastaréjos, oldalt kopaszra nyírt frizurára sokan úgy tekintenek, mint a punkok találmányára, pedig a lázadó fiatalok által az 1970-es 80-as években hordott hajköltemények első modernkori bevezetője egy amerikai dzsessz-zenész, Sonny Rollins volt az 1950-es években.

8. A főárammal szembemenő punk eredményeként az 1970-es évek tradicionális rockmuzsikájában fennálló férfi dominancia megingott és a női előadók szerepe felértékelődött. Számos női zenekar és szólóénekes lépett ekkor színpadra, úgy mint Patty Smith vagy Siouxsie Sioux.

9. A szipuzás az 1970-es évek végén terjedt el a brit punkok köreiben. A nejlonzacskóba nyomot ragasztó belélegzése igen olcsó módja volt a bebódulásnak, és megfelelő mértékben sokkolta a társadalom decens tagjait.

10. A „straight edge-nek” nevezett életmód, a lázadást és felfordulást hirdető punk szubkultúra vadhajtása volt, amelynek követői tartózkodtak nemcsak a drogok és az alkohol fogyasztásától, de a cigarettát is eldobták. Egyesek még a vegetáriánus életmódra is átálltak és a kávé fogyasztásától is tartózkodtak. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a punkok éveiről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra