Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a francia ellenállásról

2019. július 5. 18:24 Múlt-kor

<

1. A francia ellenállás formálisan a megszállt Franciaországból Nagy-Britanniába disszidált Charles de Gaulle tábornok beszédével kezdődött, aki a Szabad Francia Erők vezetőjeként, az éter hullámain keresztül, a BBC londoni stúdiójából buzdító hangú beszédben szólt a legyőzött francia néphez 1940. június 18-án.

2. A francia ellenállás a kevesek heroikus küzdelme volt a szabadságért: a becslések szerint Franciaország közel 40 millió lakosából úgy 300-500 ezren csatlakoztak a náci megszállók elleni harchoz.

3. A gerillaháború tekintetében a Jugoszláviában, a megszállt szovjet területeken, Görögországban és Lengyelországban zajló partizánmozgalmak sokkal jelentősebbek voltak a franciánál. A francia ellenállás jelentős eredményeket a hírszerzés területén tudott felmutatni. Az ellenállók térképeket és fotókat készítettek, és a dokumentumokat a szövetséges erőkhöz eljuttatva jelentősen hozzájárultak a normandiai partraszállás sikeréhez.

4. Mivel a francia katonák jelentős része 1940 nyarán német hadifogságba esett, a francia ellenállók körében kezdetben jelentős hiány mutatkozott a hivatásos fegyverforgató elemekből. Az ellenállók csak 1943 folyamán jutottak nagy mennyiségben fegyverekhez, lőszer és robbanószerekhez, miután a britek légi úton eljuttatták azokat nekik.

5. A változatos politikai irányultságú francia ellenállók között a kommunisták jelentős erőt képviseltek. A Francia Kommunista Párt fegyveres ellenállóinak száma megközelítette a 100 ezer főt.

6. A munkásosztály mellett a középosztálybeli értelmiségi rétegekből is sokan csatlakoztak az ellenálláshoz. A tanult egyének szerepe elengedhetetlen volt az illegális, földalatti folyóiratok és röplapok szerkesztésében.

7. Az első németek elleni erőszakcselekményt a kommunista ellenállók követték el. Az áldozat egy alacsony rangú német tiszt volt, akit több mint egy évvel az ország megszállását követően, 1941. augusztus 21-én, a párizsi metróban öltek meg.

8. A spanyol antifasiszták száma is jelentős volt a francia ellenállók körében. A közel 120 ezer kommunista és baloldali szimpatizáns a nacionalista diktátor Francisco Franco tábornok rendszere elöl menekült Franciaországba a spanyol polgárháború lezárultával.

9. A francia ellenállás egyik talpköve a rádió volt, amelynek segítségével 1942 folyamán De Gaulle tábornok nagyjából 3 millió francia polgárt ért el a BBC londoni stúdiójából. A németek és a velük kollaboráló Vichy kormány megbízottjai rengeteg energiát fektettek ezen felforgató rádióadások zavarására.

10. A németek brutális megtorlással válaszoltak minden ellenük irányuló erőszakos cselekedetre. Ha az ellenállás megölt egy német katonát a megszállók bosszúból több tucat civilt (elsősorban politikai foglyokat és más elítélteket) végeztek ki. A szemet szemért elvnek a becslések szerint 30 ezer ember esett áldozatul a német megszállás alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a francia ellenállásról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra