Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Tizenegy évet töltött a halálsoron Amerika hírhedt női sorozatgyilkosa

Tizenegy évet töltött a halálsoron Amerika hírhedt női sorozatgyilkosa

2022. november 30. 19:20 Múlt-kor

„Ártatlan vagyok, megerőszakoltak! Remélem, egyszer magukat is meg fogják! Amerika szemétládái!” – fakadt ki a hét floridai férfi meggyilkolásával vádolt Aileen Wuornos, miután 1991. január 27-én az esküdtszék bűnösnek találta. Négy nappal később halálra ítélték. Az ügy körül kialakult nagy médiahírverés miatt – tévesen – az USA első női sorozatgyilkosaként számon tartott prostituált 1989. november 30-án végzett első áldozatával, Richard Malloryval.

Wuornosnak zaklatott gyerekkora volt. Szülei már születése előtt elváltak, és mindössze 4 éves volt, amikor édesanyja elhagyta, édesapjának pedig egy 8 éves kisfiú megerőszakolásáért kellett börtönbe vonulnia.

Aileen a bátyjával együtt a nagyszüleihez került. Nagyapja többször molesztálta, és bátyja már 9 évesen árulta a kislány testét pénzért és cigarettáért.

Aileen 13 évesen nagyapja egyik barátjától teherbe esett, majd két évvel később elkergették otthonról. Prostituáltnak állt, és előfordult, hogy még télen is a hólepte erdőben aludt.

Misszió

Wuornos már a gyilkosságok előtt is követett el kisebb bűncselekményeket, és az első gyilkosság után már nem volt megállás: hét áldozatával egy éven belül végzett. 1991 januárjában egy bárban tartóztatták le.

A per idején egy ájtatoskodó keresztény házaspár örökbe fogadta Wuornost, akik Aileen ügyvédjével, valamint az ügyben érdekelt rendőrökkel egyetemben azon versengtek, ki tud több pénzt kicsikarni a szomorú esetből.

Wuornos a per során önvédelemre hivatkozott, 2001-ben viszont kijelentette, hogy hidegvérrel, a pénzért gyilkolt. Nick Broomfield dokumentumfilmesnek azonban bevallotta, hogy valójában önvédelemből lőtte le áldozatait, de már nem bírja tovább a halálsoron töltött éveket, és szeretne meghalni.

Bár a pszichiáterek kielégítőnek találták a mentális állapotát, Wuornos kivégzése előtt egy nappal adott, utolsó interjújában kitágult szemmel arról beszélt, hogy rádióhullámokkal manipulálták az agyműködését. Aileent végül 2002. október 9-én végezték ki méreginjekcióval.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tizenegy évet töltött a halálsoron Amerika hírhedt női sorozatgyilkosa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra