Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tíz szívszorító naplóbejegyzés a 2. világháborúból

2015. július 30. 08:18

<

Pearl Harbor szemtanúja

Reggel 8-kor arra ébredtem, hogy robbanás rázza meg Pearl Harbort. Felkeltem, mivel úgy gondoltam, valami izgalmas dolog történhetett. És mennyire rosszul gondoltam! Amikor a konyhához értem, Pop kivételével az egész család a haditengerészeti dokkot nézte, amelyet fekete füst borított, és hatalmas robbanások ráztak meg. Mindannyian borzasztóan aggódtunk. Anya és én kimentünk a verandára, hogy jobban lássunk, amikor három gép zúgott el a fejünk felett olyan közel, hogy akár meg is érinthettük volna őket. És akkor megértettük. Akkor már egész Hickam felett hullottak a bombák. Mivel nem tudtunk mást tenni, az ablakoknál maradtunk, és néztük, ahogy a tűz mindent elemészt. Olyan volt, mint egy európai filmhíradó, csak még annál is rosszabb.

Láttuk, amint egy csapat katona teljes sebességgel vágtat felénk a laktanyából, amikor egy egész sor, mögöttük becsapódó bomba a földhöz vágta őket. A porfelhő mindent elárasztott, úgyhogy körbe kellett szaladunk a házban, hogy becsukjunk minden ablakot. Eközben egy csomó katona keresett menedéket a garázsunkban. Teljesen váratlanul érte őket a támadás - és többségüknek még csak fegyvere sem volt - olvasható a titokzatos Ginger nevű szerző 1941. december 7-i naplóbejegyzésében.  

Japán aznap hadüzenet nélkül támadta meg az Egyesült Államok haditengerészetének Pearl Harbor-i támaszpontját. A mindössze 90 percen át tartó, meglepetésszerű offenzíva során 2403 amerikai vesztette életét. Az USA másnap hadat üzent Japánnak. Pearl Harbor környékén azonban nemcsak katonák, hanem - a tengerészgyalogosok családtagjain kívül - helyi lakosok is éltek. A fenti naplóbejegyzés gimnazista szerzője, a 17 éves Ginger (a teljes nevét nem tudjuk) a Pearl Harbor-i bázis keleti felén található - és az írásban is említett - Hickam Fielden lakott családjával. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tíz szívszorító naplóbejegyzés a 2. világháborúból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra