Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tíz szívszorító naplóbejegyzés a 2. világháborúból

2015. július 30. 08:18

<

A sztálingrádi pokol krónikása

A századparancsnok azt mondja, az orosz csapatok teljesen összeroppantak, és már nem tudják tovább tartani magukat. Nem lesz nehéz elérni a Volgát és elfoglalni Sztálingrádot. A Führer tudja, hogy mi az oroszok gyenge pontja. Már nincs messze a győzelem - írta Wilhelm Hoffman, a német 6. hadsereg 94. gyalogoshadosztályának katonája 1942. július 29-én naplójába.

A második világháború legvéresebb csatáit a keleti fronton vívták. Egy statisztika szerint amíg a nyugati hadszíntéren egy német katona vesztette életét, addig ugyanannyi idő alatt a keleti fronton kilenc. A legkegyetlenebb csatát hozó ütközetek közül is kiemelkedik azonban az öt hónapon át tartó sztálingrádi vérfürdő, amelyben végül a szovjetek kerekedtek felül a németeken.

A naplót vezető német katona, Wilhelm Hoffman a csata előtt még hatalmas önbizalommal tekintett az előtte álló ütközetre, öt hónappal később, 1942. december 26-án azonban már a következőről számolt be: A lovakat már megettük. Szeretnék megenni egy macskát; azt mondják, annak is finom a húsa. Az élelem után kutató katonák úgy néznek ki, mintha halottak vagy holdkórosok lennének. Már nem húzódnak fedezékbe az orosz lövedékek elől. Nincs elég erejük ahhoz, hogy sétáljanak, elfussanak, vagy elbújjanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tíz szívszorító naplóbejegyzés a 2. világháborúból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra