Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sztálin adott utoljára a székelyeknek autonómiát

2014. október 28. 12:23 Csernus Szilveszter

<

Az autonómia ára

A MAT biztosította a magyar oktatási és kulturális intézmények fennmaradását és működését, amit az autonómia legjelentősebb eredményeként könyvelhetünk el. De a székely autonómiáért cserébe nagy árat fizetett nemcsak a maradék romániai magyar, de sok más nemzeti kisebbség is. A propagandaértékkel, kirakatjelleggel is rendelkező MAT létrehozását követően, 1953 januárjában ugyanis Ghiorghiu-Dej kijelentette: a nemzetiségi kérdést megoldották Romániában.

Álláspontja szerint immár nem volt szükség egyéb kisebbségi szervezetre, ami nemcsak a magyarságot érintette, ugyanis 660 ezer egyéb nemzetiségű lakos is élt a Román Népköztársaságban. Így néhány hónappal később a német, zsidó, szerb és ukrán szervezetek, valamint a Magyar Népi Szövetség is „feloszlatta önmagát”, sőt megszüntették a Nemzetiségi Minisztériumot is.

A MAT-on kívüli kétnyelvű feliratok lassan eltűntek; Gheorghiu-Dej megszüntette a magyar nyelv hivatalos használatát a többi tartományban és a magyar kulturális intézményeket, könyvkiadókat, színházakat is fokozatosan a MAT-ba telepítették át. A két kolozsvári magyar főiskolát felszámolták, a magyar nyelvű irodalomhoz való hozzáférés (a könyvtárak vagy a sajtó révén) is egyre nehézkesebbé vált. A MAT így egyre inkább egy „magyar kulturális üvegházzá”, vagy Lipcsey Ildikó szavaival élve, „kultúrgettóvá” vált (Utak és tévutak. Bp., 2008.).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sztálin adott utoljára a székelyeknek autonómiát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra