Múlt-kor.hu

Szovjet gyűjtésű holdkövek kerülnek kalapács alá New Yorkban

Szovjet gyűjtésű holdkövek kerülnek kalapács alá New Yorkban

2018. október 31. 16:20 MTI

Három holdkőzetet kínálnak eladásra a New York-i Sotheby's aukciósházban: a várhatóan akár egymillió dollárt (286 millió forintot) is megérő kőzetdarabok az egyedüli olyan dokumentált példányok, amelyek legálisan kerülhetnek magántulajdonba.

Automata szonda gyűjtötte be a kőzeteket

A három kőzetdarabot egy legénység nélküli szovjet misszió, a Luna–16 hozta le a Földre 1970-ben, a minták a Hold felszínén fúrt, 35 centiméter mély lyukból származnak. November 29-én kínálják őket eladásra, a becslések szerint a kőzetek 700 ezer és egymillió dollár közötti összegért kelhetnek el. Tömegük összesen mindössze 0,2 gramm, és külön nagyítóberendezéssel ellátott tartóban kerülnek árverésre.

Eredetileg a világhírű szovjet rakétamérnök tulajdonában voltak

A köveket eredetileg Szergej Pavlovics Koroljov (1906-1966) híres rakétatervező mérnök özvegye kapta ajándékba. Koroljov nevéhez fűződik számos kiváló szovjet eredmény az Egyesült Államokkal vívott űrversenyben. Egy 1993-as árverésen az értékes holdkőzeteket a Koroljov család eladta 442 500 dollárért (136 millió forintért) egy magángyűjtőnek, ő bocsátja most árverésre az anyagot. Ez volt „az első alkalom, hogy egy másik világ darabját nyilvánosan eladásra kínálták” – fejtette ki a Sotheby's.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szovjet gyűjtésű holdkövek kerülnek kalapács alá New Yorkban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra