Múlt-kor.hu

Sokkolta az 1950-es évek Amerikáját a nebraskai kamasz pár gyilkos ámokfutása

Sokkolta az 1950-es évek Amerikáját a nebraskai kamasz pár gyilkos ámokfutása

2021. március 4. 13:55 Múlt-kor

1958 elején néhány napig egy 19 éves fiú és 14 éves barátnője tartotta rettegésben Nebraska és Wyoming államokat. Charles Starkweather és Caril Ann Fugate öldöklő ámokfutása szorosan kapcsolódott a kor illúzióit vesztett ifjúságának lázadásához – és 11 ember életét követelte. Starkweather valószínűleg az 1950-es évek Amerikájának leghírhedtebb bűnözője volt. Hogyan lett egy átlagos középnyugati fiúból vérszomjas gyilkos, és pontosan milyen szerepet vállalt bűneiben barátnője?

A kezdetektől gondok voltak

Guy és Helen Starkweather harmadik gyermekeként Charles 1938. november 24-én született a nebraskai Lincoln városában. Habár a leírások szerint a végül hétgyermekesre bővült család „szilárdan középosztálybeli” életet élt, az asztalos édesapa rendszeresen találta magát munka nélkül egyre erősödő reumája miatt. Hogy a felszínen tartsa a családot ezekben az időszakokban, az édesanya pincérnőként helyezkedett el.

Míg Charles Starkweathernek későbbi elmondása szerint jó emlékei voltak a családjáról, az iskola már más volt: az enyhén O-lábú, ráadásul dadogással is küszködő kisfiút kegyetlenül és folyamatosan csúfolták. Az egyetlen tantárgy, amelyben kitűnt, a testnevelés volt, és ez vált a bántalmazói iránt érzett dühe egyetlen szelepévé: a kamaszkorára megerősödött fiú maga kezdte szóban és tettlegesen is bántalmazni korábbi gyötrőit.

A gimnáziumi évek során Starkweather viselkedése egyre szélsőségesebbé vált: a legjobb magaviseletű diákok egyikéből az egyik legtöbb bajba keveredővé vált. Mentális egyensúlya labilissá vált, szinte azonnal csillapíthatatlan dühöt érzett bárki iránt, aki valami miatt nem tetszett neki.

Ahogy gimnáziumi legjobb barátja, Bob von Busch később nyilatkozott:

„A legkedvesebb személy tudott lenni, akit valaha láttál. Bármit hajlandó volt megtenni érted, ha kedvelt. Pokolian nagy móka is volt vele időt tölteni. Neki minden csupán egy nagy vicc volt. De volt ez a másik oldala. Pokolian goromba tudott lenni, kegyetlen is. Ha megpillantott valami szerencsétlen fickót az utcán, aki nagyobb volt nála, jobb képű, vagy jobban öltözött, biztosan belekötött a szerencsétlenbe.”

1955 és 1956 voltak az üstökösként felívelő, majd tragikus halállal eltávozó hollywoodi filmszínész, James Dean ikonná válásának évei: a mindössze három filmmel történelmet író sármos fiatalember megtestesítette a korabeli amerikai ifjúság frusztráltságát és lázadó szellemét, amelyekkel Starkweather is nagy mértékben azonosult. A fiú már végzős volt, amikor idő előtt otthagyta a gimnáziumot, és állást vállalt a Western Union távíró- és csomagküldő társaság helyi hírlapraktárban.

Az állásválasztás részben érzelmileg motivált volt: nemrégiben ismerte meg korábbi barátnője, Barbara Fulgate húgát, Caril Annt, aki öt évvel fiatalabb volt nála – a lány mindössze 13 éves volt. A szülők rosszallása ellenére Starkweather rendszeresen találkozott Carillal, amihez kapóra jött, hogy a hírlapraktár közel volt Fulgate-ék házához.

Nagyon valószínű, hogy Starkweather és Fulgate kapcsolata igencsak egyenlőtlen, kihasználó volt – Nebraska államban akkor (ahogy ma is), 16 év volt a beleegyezés korhatára. Ez azt jelentette, hogy a kettejük közt létrejött szexuális kapcsolat – bármennyire akaratlagos is legyen mindkét fél részéről – jogilag nemi erőszaknak minősült.

Kapcsolatuk minőségétől eltekintve tény, hogy a két fiatal rengeteg időt töltött együtt, és igen közeli viszonyban voltak. Starkweather még vezetni is tanította a lányt – saját édesapja 1949-es Fordján. Amikor a tapasztalatlan lány nekivezette a járművet egy másik autónak, tulajdonosként Guy Starkweather volt kénytelen állni a számlát. Az eset kapcsán a fiával kibontakozó vita során édesapja kitagadta Charlest, aki új állást volt kénytelen vállalni: minimálbérért kukásnak állt.

Ebben az időszakban vált teljessé nihilista világfelfogása: úgy gondolta, jelenlegi helyzeténél sosem lesz jobb, ezért a bűnözésre kell áttérnie ahhoz, hogy boldoguljon. Világnézetét egy mondatban foglalta össze: „A halottak mind egy szinten vannak.” Új munkája mellett betöréseket tervelt ki az útvonalán álló házakon, és a bankrablás is megfordult a fejében. Végül azonban egy gyilkossággal lépte át a törvényesség határait, a következő évben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sokkolta az 1950-es évek Amerikáját a nebraskai kamasz pár gyilkos ámokfutása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra