Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Semmelweis Ignác kézzel írott szakértői jelentése került az Orvostörténeti Múzeum birtokába

Semmelweis Ignác kézzel írott szakértői jelentése került az Orvostörténeti Múzeum birtokába

2022. december 7. 11:23 MTI

Különösen ritka Semmelweis-autográf kézirathoz jutott hozzá árverésen a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). Az értékes dokumentum a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjteményébe kerül.

<

Jelentés németül

Semmelweis Ignác (1818–1865) autográf, német nyelvű szakértői jelentését a Hereditas Antikvárium 4. árverésén vásárolták meg.

A Semmelweis-kézirat megvásárlását a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója, L. Simon László támogatásával Varga Benedek, a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár igazgatója javasolta – áll a KIM MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Ritka példány

A közleményben kiemelik, a Semmelweis-autográf kéziratok rendkívül ritkák, a kéziratok értéke a nemzetközi műtárgypiacon magas, ezért Magyarországon elsősorban közgyűjteményekben találhatóak.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum három ilyen szakmai jellegű szakértői véleményt, illetve boncjegyzőkönyvet őriz Semmelweistől.

Mint a közleményben olvasható, a kormány célja, hogy a magyar államot megillető, védett kulturális javak hazai közgyűjteményekben maradjanak és hozzáférhetőek legyenek a nagyközönség számára.

Ezért Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár ajánlására Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a kézirat megvásárlásáról döntött – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Semmelweis Ignác kézzel írott szakértői jelentése került az Orvostörténeti Múzeum birtokába

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra