Múlt-kor.hu

Pusztító klímaváltozástól rettegtek tapasztalataik alapján a vikingek

2020. január 10. 13:00 MTI

A klímaváltozástól való félelmeket fogalmazhatta meg egy világhírű viking rúnakő egy friss kutatás szerint. A Rök-kő, amelyet a Svédország középső részén lévő Vättern-tó közelében emeltek a 9. században, a világ leghosszabb rúnafeliratát tartalmazza. Öt oldalát több mint 700 rúnajel borítja.

Feltételezések szerint egy elhunyt fiú emlékére emelték, a szöveg pontos jelentése azonban ismeretlen maradt, mivel egyes részei hiányosak és különböző írásformákat tartalmaz. 

A kő "Theuderik" hősi tetteit említi, ez egyes kutatók szerint Nagy Theuderik keleti gót királyra utal, a keleti gótok hatodik századi uralkodójára. Három svéd egyetem szakértői most úgy vélik, lehetséges, hogy a feliratok egy közelgő szélsőséges téli időszakra utalnak.

"A felirat a fiú halála által kiváltott aggodalommal és egy újabb, olyan klímakrízistől való félelemmel foglalkozik, mint amilyen időszámításunk előtt 536 után történt" - írták a kutatók.

A hatodik századi krízisről úgy vélik, számos vulkánkitörés okozta, amelyek drámaian befolyásolták a klímát. Csökkent az átlaghőmérséklet, tönkrement a termés, ezt éhínség és tömeges pusztulás követte.

A feltételezések szerint ennek következtében legalább 50 százalékkal csökkent a Skandináv-félsziget népessége. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezen események emléke a mitológiát is befolyásolta.

Az új értelmezés különböző szakterületek - a nyelvtudomány, a régészet és a vallástörténet - szakértőinek együttműködéséből született.

A rúnafeliratok egyes részei száz éven át tartó harcokra utalnak. A tudósok szerint azonban lehetséges, hogy másfajta harcokról lehet szó: "a fény és a sötétség, a meleg és a hideg, az élet és a halál közti konfliktusról".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pusztító klímaváltozástól rettegtek tapasztalataik alapján a vikingek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra