Múlt-kor.hu

Nem lehet megemlékezni a Krímben az 1944-es tatár kitelepítésről

2015. május 19. 12:35 MTI

Mintegy hatvan krími tatárt vettek őrizetbe az orosz hatóságok az 1944-es tömeges deportálás kezdetéről megemlékező rendezvényen - közölte a Krím Realija nevű krími hírportál hétfőn. A felvonulás őrizetbe vett résztvevőit később szabadon engedték.

A szimferopoli tatárok autós felvonulással emlékeztek volna meg a sztálini időkben végrehajtott tömeges kitelepítés 71. évfordulójáról. Terveik szerint a krími fővárosból, Szimferopolból Bahcsiszerájba - a korábbi Krími Tatár Kánság fővárosába - vonultak volna nemzeti zászlóikkal díszített autóikkal. A kocsisort azonban rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök feltartóztatták, és mintegy hatvan résztvevőt vettek őrizetbe.

A helyszínre a krími hatóságok egyik vezetője, Zaúr Szmirnov is kiment, s közölte, a rendőröket azért riasztották, mert kék-sárga ukrán nemzeti zászlót láttak a kocsikon. A szervezők azonban közölték, hogy csak tatár nemzeti zászlókat tűztek ki az autókra. A krími tatárok nemzeti zászlaja egy sárga színű damgát, azaz pecsétet ábrázol a bal felső sarokban, kék háttéren.

A fiatal résztvevőket "mint a marhákat", úgy terelték fel a rendőrségi buszokra. "Kit zavart az akciónk? (...) Láthatólag valakitnek nem tetszik, elrontjuk a boldog Krím képét" - mondta egy szemtanú. Az ukrán fővárosban, Kijevben is megemlékezést tartottak a főtéren, a Majdanon. A pár száz embert vonzó eseményen felszólalt Refat Csubarov, a medzslisz - a tatárok törvényhozó és kormányzó testületének - jelenlegi, száműzetésbe vonult elnöke is. A tömeges kitelepítést a színpad mögötti óriásplakáton népirtásnak titulálták.

Május 18. a krími tatárok tömeges kitelepítésének emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdték meg az összesen mintegy 180 ezer ember kitelepítését a félszigetről. A Krímet tavaly márciusban csatolta el Oroszország Ukrajnától. Az addig évente megrendezett eseményt azóta betiltották a félsziget fővárosa, Szimferopol központjában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem lehet megemlékezni a Krímben az 1944-es tatár kitelepítésről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra