Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mivel ettek a magyar főúri udvarokban?

2015. március 6. 08:43 Benda Borbála

<

Használtak szalvétát is „civilizálódó” őseink?

A válasz egyértelmű igen, de még nem így nevezték, hanem asztalkeszkenőnek. A leltárakban igen nagy számban írtak össze asztalkeszkenőket, ami egyértelművé teszi, hogy az asztalnál ülők mindegyikének terítettek ilyet.

Esterházy István olasz pohárnoka 1641-ben többek között 45 darab „közönséges asztal keszkenőre” felügyelt, Szécsi Borbála pedig 1629-ben 142 darab „tányér keszkenyűcskét” kapott hozományként. Ezek rendszeres használatát támasztják alá olyan források, mint a Nádasdy Tamás pozsonyi tartózkodása idején keletkezett számadások. Eszerint 1554. március 14-én 18, hat nappal később 28, négy napra rá pedig 36 apró asztalkeszkenőt mosattak ki szolgái, mivel a városban nem volt saját mosóházuk.

Ezeket az asztalkeszkenőket a főrangú hölgyek udvartartásuk tagjaival készítették el. Ostrosics Borbála ingóságairól készült leltárban azt is feljegyezték, hogy a négy végben lévő száz asztalkeszkenőt saját udvarának fonólányaival fonatta. Mivel más főúri udvarokban is éltek fonólányok az udvarokban, feltehetőleg máshol is így készültek. 

A kora újkori főúri udvarok étkezési sajátosságairól részletesebben a szerző nemrégiben megjelent doktori disszertációjában olvashatnak a téma iránt érdeklődök. Benda Borbála: Étkezési szokások a magyar főúri udvarokban a kora újkorban. (Archivum Comitatus Castriferrei. 6) Szombathely, 2014.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mivel ettek a magyar főúri udvarokban?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra