Múlt-kor.hu

Megmenekültek a bécsi Stephansdom károsodott történelmi kottái

Megmenekültek a bécsi Stephansdom károsodott történelmi kottái

2019. július 29. 12:10 MTI

Sikerült megmenteni a vízkároktól a bécsi Szent István-székesegyház (Stephansdom) történelmi zenei archívumát. Több ezer kottalapot ért kár, amelyeket hónapokon át tartó munkával sikerült megóvni a korábbi aggodalmak ellenére.

Egy észrevétlenül csöpögő csap okozta a súlyos károkat, amelyeket Elisabeth Hilscher, az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) kutatója vezetésével sikerült elhárítani.

Egyetemi hallgatók segítségével tisztították meg a papírokat a penésztől, a hullámosodástól és az elmosódott tintától. Összesen három évszázad 557 kottáját újították fel, amelyek dokumentálás és katalogizálás után hamarosan ismét visszakerülnek a helyükre a székesegyház archívumába.

Elsősorban olyan zenékről van szó, amelyet használnak a székesegyház szertartásrendjében. A legértékesebb darabok között vannak ifjabb Georg Reutter, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph és Michael Haydn műveinek leiratai a 19. századból. Ez a történelmi zenei archívum megmaradt gyűjteménye, 1945-ben ugyanis a székesegyház és a mellette lévő úgynevezett Curhaus épülete csaknem teljesen megsemmisült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megmenekültek a bécsi Stephansdom károsodott történelmi kottái

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra