Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Már a franciák is próbálkoztak harci gázzal az yperni támadás előtt

Már a franciák is próbálkoztak harci gázzal az yperni támadás előtt

2024. április 22. 08:20 Múlt-kor

<

Kiengedték a szellemet a palackból

A klórgáz hat-hét kilométeres szakaszban borította be a frontvonalat. A francia katonákból ötezren azonnal meghaltak, több ezren pedig égési sérülésekkel vagy félig vakon pánikszerűen hátráltak.

A németeket olyannyira meglepte a támadás sikere, hogy nem tudták azt kihasználni. Megfelelő gázálarc és vegyvédelmi felszerelés híján ugyanis a francia állásokba benyomuló német katonák is égési sérüléseket szenvedtek, illetve köhögési rohamokat kaptak.

A klórgáz ugyanis nehezebb volt a levegőnél és megrekedt a lövészárkokban, így azokat a németek tartani sem tudták.

Az előrenyomulást nem tervezték meg precízen, így a keletkezett rést nemsokára a helyszínre érkező antantcsapatok (kanadaiak) bezárták.

Bár a világtörténelem első modern vegyi támadásának tartott akció ily módon teljesen haszontalan volt, Fritz Haber német vegyész „találmánya”, a klórgáz alkalmazásával a németek gyakorlatilag „kiengedték a szellemet a palackból”.

Ypern után ugyanis mind az antant, mind a központi hatalmak haderői lelkiismeret-furdalás nélkül alkalmazták a különféle, egyre hatásosabb harci gázokat, ha a hadi helyzet azt kívánta.

A nagy háború alatt a szembenálló felek egyébként több mint 100 ezer tonnányi légnemű mérget állítottak elő, amelynek közel 30 ezer katona esett áldozatául, és tovább félmillióan maradandó károsodásokat szenvedtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Már a franciák is próbálkoztak harci gázzal az yperni támadás előtt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra