Múlt-kor.hu

Lenyűgöző ókori mozaikpadlót tártak fel Cipruson

Lenyűgöző ókori mozaikpadlót tártak fel Cipruson

2016. augusztus 11. 09:52 MTI

Ritka, 4. századi mozaikpadlót tártak fel Cipruson, az alkotás egy hippodromban rendezett szekérhajtóverseny jeleneteit ábrázolja - közölte szerdán egy helyi régész. A mozaik első kis darabkáját 1938-ban fedezte fel egy földműves, miközben a birtokán szántott. 

A világon is csak néhány ilyen ábrázolás maradt fenn, Cipruson pedig ez az egyetlen - mondta Frini Hadzsikrisztofi, a ciprusi régészeti minisztérium kutatója. A világon eddig feltárt több száz mozaikpadló közül csak hét ábrázol szekérhajtóversenyt. A ciprusi mozaikot finom részletábrázolása és a verseny egyes jeleneteinek maradéktalan kidolgozása emeli ki a többi közül.

A jeleneteken négy szekér versenyez egymással, mindegyiket négy-négy ló vontatja. Az egyes versenyzők valószínűleg az ókori Róma egy-egy városrészének nevében álltak rajthoz. A régész elmondta, hogy a kocsiversenyeknek otthont adó hippodrom igen fontos színtere volt az ókori városnak: itt jelent meg népe előtt a császár. A mozaik 11 méter hosszú, négy méter széles. Valószínű, hogy egy gazdag polgár vagy nemes villáját díszítette, amikor a sziget római uralom alatt állt.

A leletet Nicosiától mintegy 30 kilométerre nyugatra fedezték fel. A mozaik Ciprus belső részeinek kevéssé ismert ókori történetét is új fénybe helyezheti. A mozaik első kis darabkáját 1938-ban fedezte fel egy földműves, miközben a birtokán szántott. Ezután még majdnem nyolc évtizedet kellett várni a feltárásig, mert a régészeti minisztérium más ásatásokat részesített előnyben - mesélte el Hadzsikrisztofi. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lenyűgöző ókori mozaikpadlót tártak fel Cipruson

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra