Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

2018. december 4. 17:41 Múlt-kor

<

1759. december 31.: Megszületik Írország leghíresebb itala

1759 utolsó napján egy fiatalember aláírt egy szerződést, mely szerint 9000 éven át bérelni fog egy rossz állapotban lévő főzdét a dublini James Streeten, évi 45 fontért. A fiatalember neve Arthur Guinness volt, és az Ír Köztársaságban ma legendás hírnévnek örvend – annak ellenére, hogy a korabeli Írország angolos, protestáns vallású elitjéhez tartozott. Apja a casheli érsek gazdasági intézője volt, ő maga azonban úgy döntött, sörfőzésből fog megélni.

Mivel ekkoriban már volt a városban mintegy 70 különböző sörfőzde, úgy tűnhetett, hogy a Guinness márka sikerére kevés esély van. Az országban a tömény szeszes italok népszerűbbek voltak a söröknél, amelyek többsége igen gyatra minőségű volt. Guinness vállalkozása azonban virágzásnak indult, és 1767-re a Dublini Sörfőzők Testülete mesterévé választotta.

Guinness csaknem 40 évvel későbbi halálakor a főzde már évente 20 000 hordóval állított elő a híres fekete folyadékból. Az első világháború 1914-es kitörésére a Guinness volt a Brit Birodalom legnagyobb sörgyártója. Sikerének kulcsa a porter típusú sör felkarolása volt – az ital a nevét London utcai és vízi áruszállítóiról kapta, és sokáig csak hozzájuk kapcsolták a fogyasztását. Sötét, nehéz sör volt, amely pirított árpából készült, és sokkal ízesebb volt, mint a Dublin sörfőzdéire korábban jellemző vékony világos sörök. A közhiedelemmel ellentétben a recept Arthur Guinness ideje óta jócskán átalakult – nem feltétlenül biztos, hogy a márka alapítója napjainkban felismerné az aláírásával ellátott üvegekben lévő italt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra