Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

2018. december 4. 17:41 Múlt-kor

<

1792. december 26.: A briliáns védekezés sem menti meg XVI. Lajost a guillotine-tól

9:30 körül járt az idő, amikor XVI. Lajos francia király katonai kísérete Párizs macskaköves utcáin a forradalmi törvényhozás, a Konvent elé vitte tárgyalására. A forradalmi Franciaország hadban állt szomszédaival, a főváros utcáin pedig forró volt a hangulat, így senki sem kételkedett igazán a végső ítéletben. Lajos ennek ellenére a legjobb védelmet akarta, és az ország egyik legjobb jogászának számító Raymond de Sèze-t kérte fel ügyvédjének.

De Sèze két héten át tartó, szinte szünet nélküli munkával állította össze a volt uralkodó védelmét. E napon a Konventhez szólva egészen kimerültnek tűnt: valójában már négy napja nem aludt. Azt azonban még a király legvadabb ellenségei is elismerték később, hogy az ügyvéd páratlan teljesítményt nyújtott védőbeszédében. De Sèze egyesével semmisítette meg a vádpontokat érvelésével, kegyetlenül rámutatva azok csúsztatásaira és torzításaira. A beszéd végén következett az emlékezetes lezárás, amelyben De Sèze a nép örök barátjaként írta le XVI. Lajost. „Polgártársak!” – ért mondandója végére, „nem fejezhetem be... megállítom magam a történelem előtt. Gondoljátok el, hogyan fog ítélkezni ítéletetek felett, és hogy az ő elítélése felett az évszázadok fognak ítélkezni.”

Ezután Lajos következett. Sápadt volt és halk, továbbá amellett volt eltökélt, hogy elkerülje az 1649-ben kivégzett I. Károly angol király sorsát, akin nem segített keményfejűsége. „Hallották védelmemet, nem ismétlem meg a részleteket” – mondta. „Talán utoljára szólva Önökhöz, kijelentem, hogy lelkiismeretem nem vet szememre semmit, és védőim az igazat mondták Önöknek.” A visszaúton Lajos látszólag jobban aggódott az összetört De Sèze-ért, mint saját magáért. Egy hónap múlva a guillotine-hoz vitték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra