Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Kettős gyilkosság többszörös kérdőjellel: a szarajevói merénylet rekonstruálása

Kettős gyilkosság többszörös kérdőjellel: a szarajevói merénylet rekonstruálása

2022. június 28. 15:00 Aknai Katalin , Molnár F. Tamás

Ferenc Ferdinánd és feleségének meggyilkolása a történelmi közhely ideális modellje. Tudni vélünk mindent, ami lényeges, és már lapozunk is tovább, hiszen ez csak egy epizód, ha úgy tetszik egy prológus az európai civilizáció ősbűnéhez. Érdemes-e a következmények horderejéhez képest annyira apró, mikrotörténeti mozzanatot vizsgálni, mint amilyen egy lövedék bemeneti nyílása vagy a fej elfordításának a szöge? Továbbá mit mondanak nekünk a korabeli sajtóillusztrációk a 20. század legelső kataklizmájához vezető merényletről? Ebben lehet segítségünkre a történelem és az orvostudomány közös kutatása.

<

Egy tragikus esemény az illusztrátorok lapjain 

Szarajevóban az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökös főhercegét és feleségét szállító autó a Miljacka folyócska partján futó Appel Quay-on a Latin-hídnál lévő sarkon utat tévesztve megállt, hogy visszatolatva folytassa útját. A kocsi mellett, a járdán álló Gavrilo Princip, a gyilkosságra szervezett Fekete Kéz terrorcsoport egyik tagja közvetlen közelből két revolverlövést adott le. Az első lövés a hercegnőt, a második a trónörököst érte, és mindkettő halálos volt.

A jobb hátsó ülésen utazó Chotek Zsófia hercegnő azonnal, míg a nyakán megsebesült főherceg tíz perc múlva halt meg a közeli palota sezlonján. A még aznap éjjel elvégzett boncolás, a rendőri és ügyészi vizsgálatok, a bírósági eljárás számos lényeges részletet tisztázott, amelyet a későbbi emlékiratok, személyes beszámolók és a két háború közötti publikációk részint árnyaltak, részint tovább ködösítettek.

A merénylet híre órákon belül elterjedt a világsajtóban, és a trónörököspár meggyilkolásának reakcióját a nemzeti, kulturális szimpátiáktól függetlenül a megdöbbenés uralta. A merényletről mind pontosabban tudósítani akaró sajtóorgánumok a riportfotók hiányából fakadóan úgynevezett fantáziarajzokat mutattak be az olvasóiknak. A főhercegi pár hivatalos fotóin, ceremoniális képein kívül a kor fényképezéstechnikai adottságai miatt másra nem is igen hagyatkozhattak.

Ma sem nagyon ismerünk az egyik összeesküvő letartóztatását rögzítő képen, illetve a Latin hídhoz közeledő főhercegi autó fotóján kívül más egyidejű vizuális dokumentumot. A kor sajtójában bevett megoldás ezért az események élményszerű bemutatására a rövid képsorozat, az alkalmazott grafika volt. Jelen tanulmányunk fő tárgya ezen sajtógrafikák történeti hitelességének vizsgálata, és a kánonba merevült képi validitásuknak elemzése. 

Amint az várható volt, a bécsi lapok illusztrátorainak munkái tükrözték leghűségesebben a szarajevói események valóságát. A bécsi Illustrierte Kronen Zeitung rajza, amely mintha Gavrilo Princip mögötti-optikával készült volna, szinte fényképszerű hitelességet áraszt magából.

A valóságban azonban Gavrilo Princip a járdán állt és nem az úttesten, kissé hátrább, a sofőrrel egy magasságban. Az első lövés nem az ajtót érte, ahogy azt a rajz mutatja, hanem az oldalsó panelt ütötte át. Ez utóbbi momentum egyébként egyetlen más ismert illusztráción sem szerepel. Érdekes, hogy csak a német illusztráción látszik majd a sofőr oldali pótkerék: innen ez hiányzik. Viszont a leadott lövések sorrendjének megfelel az a tény, ahogy Chotek Zsófia már az ülésbe roskad. Az újságolvasó eközben a második lövés pillanatát szemléli: a főherceg mereven néz gyilkosára.

Ezzel szemben a Neue Freie Presse képtudósításán már azt láthatjuk, hogy a főherceg a felesége felé hajolt, amikor a lövés érte, ami egy önfeláldozó, védő mozdulatnak felel meg. Több bécsi és a Monarchia egyéb nagyvárosi napilapjában is számos utalás található e gáláns magatartásra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kettős gyilkosság többszörös kérdőjellel: a szarajevói merénylet rekonstruálása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra