Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Keresés

Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2021/tél
14 találat
[1]

A popzene és a politika az 1980-as és 1990-es években

[2021.11.25. 16:48] Történelmi Magazin

A XX. század utolsó két évtizedében a populáris kultúra és a politika viszonya finoman szólva is meglehetősen ellentmondásos volt. Az 1980-as években a világ vezető politikusaival szemben éles kritikákat fogalmaztak meg népszerű előadók, és megakoncertek sora hívta fel a figyelmet Afrika éhező gyermekeire vagy az emberi jogokra. A 1990-es berlini, A Fal című koncert a hidegháborús korszak lezárását jelképezte, de egyszerre „nyitánya” is lett annak az évtizednek, amelyben a zene nyelvén szólaltak meg a hazafias érzelmek, majd újra a háborúellenes hangok. Mindeközben egy pacifista „hippiből” az Egyesült Államok elnöke lett, a brit miniszterelnöki bársonyszékbe pedig egy egykori rocker ült be.

[2]

Holländer Margit lágerélményei

[2021.11.25. 16:46] Történelmi Magazin

1945. április 14-én egy 19 éves lány naplóírásba kezdett a salzwedeli koncentrációs táborban. „Lágerutazásának” ez már a harmadik állomása volt, felszabadulásának pedig a második napja. Holländer Margit nemcsak szavakkal próbálta leírni azt a minden korábbi tapasztalatától szélsőségesen különböző világot, amelyet Auschwitzban, Bergen-Belsenben és Salzwedelben látott, hanem rajzokkal is. Deportálásának története felfűzhető egy idővonalra, nyomon követhető akár egy térképen is, és elmesélhető ruhatörténeti csomópontok mentén, vagy a természeti környezettel való érzelmi viszonyán keresztül.

[3]

Göring, az élvhajhász náci

[2021.11.25. 16:45] Történelmi Magazin

„A Kövér, ahogy nevezni szokták alakja után. [...] A Párt megalakulása után a nácik egyik legkegyetlenebb vezetője. Későbbi szibarita életmódja és kicsapongásai azt a téves benyomást keltették, hogy egy kedves iszákos. […] Ez a képzet ne tévessze meg önöket. [...] A Párt leginkább élvhajhász vezetője, az egykori Heinrich Himmler teljes ellentéte, aki meglehetősen puritán életvitelű. Herr Göring a romlott, kizsákmányoló politika híve, aki hatalmát személyes vagyonának gyarapítására használja fel. Primitív, sőt vulgáris gondolkodásmód jellemzi, ennek ellenére nagyon értelmes ember, talán a náci vezetés legértelmesebb képviselője...” – mondta a Csendes-óceáni Államok külügyminisztériumi megbízottja, Philip K. Dick Az ember a fellegvárban című regényében, miközben számba vette a Hitler halálát követően megválasztott kancellár, Martin Bormann elhunyta utáni lehetséges utódokat. Az alternatív történelmi regény – amelyben a tengelyhatalmak nyerték a második világháborút – szereplője nagyjából pontos képet festett arról, milyen is volt a valóságban Hermann Göring.

[4]

A középkori élet hét legkülönösebb veszélye

[2021.11.25. 16:42] Történelmi Magazin

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a középkor és a kora újkor éveiben szinte bármibe bele lehetett halni. Többek között a higiénia hiányának, az orvostudomány fejletlenségének és a természet közelségének következtében akár egy karcolás is életveszélyes lehetett. A középkorra gondolva a legtöbben a háborúk és az erőszak szülte veszedelmeket szokták kiemelni, mi a korabeli mindennapok hét legnagyobb és legkülönösebb veszélyét gyűjtöttük össze.

[5]

A két Karátsonyi-kastély Beodrán

[2021.11.25. 16:40] Történelmi Magazin

Nagykikindától délnyugatra, Törökbecse közelében található a Bánság apró települése, Beodra, amely már a középkorban is lakott hely volt, sőt túlélte a török kori pusztítást, s csak a XVIII. században néptelenedett el. Az 1717-es összeírásban lakatlanként szerepelt, és a korabeli térképeken sem található a neve. Hamarosan azonban magyarok és szerbek költöztek a vidékre, és benépesítették a területet, amely 1781-ben az Aradon élő Karátsonyi Bogdán örmény származású birtokoshoz került. Ő németeket telepített ide, és az uradalom, közte Beodra is fejlődni kezdett. Mivel a település fontos kereskedelmi útvonal mentén feküdt, hamarosan vásártartásra is kiváltságot nyert, ami hozzájárult nagy ütemű növekedéséhez. Jelentőségének szintén látványos bizonyítéka volt az egymással versengő birtokosok által emelt két kastély.

[6]

A magyar könnyűzene az 1980-as években

[2021.11.25. 16:39] Történelmi Magazin

A Kádár-rendszer utolsó évtizedében pártállami jóváhagyással énekelhette Nagy Feró az István, a királyban a szovjet elnyomás elleni áthallásosra hangszerelt tiltakozást, miszerint „Nem kell olyan Isten, aki nem tud magyarul, szabad magyaroknak nem kell ilyen úr”. Holott néhány évvel korábban még azt üvöltötte a mikrofonba – egyértelműen az akkori szocialista potentátoknak címezve –, hogy „Tőled nem kell, nem kell, még a nem kell sem kell, semmi”. Az angolszász hard rockra alapozó bandák az 1980-as évek első felében még gyűjtötték a babérokat, miközben rajongóikat péppé verték a rendőrök, a punkzenészek egy részét börtönbe csukták, ugyanakkor a rádióban a napfényes diszkóslágerekkel bombázták a közönséget.

[7]

Az indián fogságnaplók üzenete

[2021.11.25. 16:37] Történelmi Magazin

„1675. február 10-én hajnalban puskaropogásra ébredtem, és amint kipillantottam az ablakon, láttam, hogy több ház már lángban égett, és a füst szinte az egekig ért. Népes indián horda támadt városomra, Lancasterre. Az egyik házból egy családot ragadtak el, az apát, anyát és a csecsszopó gyereket agyonverték, a másik két gyermeket pedig foglyul ejtették. […] A gyilkos szörnyetegek egyre jobban belemerültek a gyújtogatásba és rombolásba. […] Fölöttünk recsegett-ropogott a tűzben meggyengült építmény, és nem sok választott el minket attól, hogy az átkozott pogányok kiloccsantsák az agyunkat. A tűz egyre vadabbul tombolt, velőtrázóan üvöltő, puskát, dárdát és harci bárdot dühödten lóbáló indiánok vettek minket körül.”

[8]

Szendrey Júlia világai

[2021.11.25. 16:35] Történelmi Magazin

Az önismeret egyik leghatékonyabb eszközének a XIX. században a naplóírást tekintették. Az arisztokrácia és a polgárság köreiből sokan napi rendszerességgel, fegyelmezetten vezették naplójukat, amelynek későbbi újraolvasása szembesítette őket önmagukkal. A reformkor egyik legkülönlegesebb leánynaplójának szerzője, Szendrey Júlia a kortársaihoz képest az írásaiban jóval kevesebbet árult el hétköznapjairól, érzéseit viszont figyelemre méltó mélységgel és árnyaltsággal elemezte.

[9]

Vacsoraversenyek az 1930-as évek Budapestjén

[2021.11.25. 16:32] Történelmi Magazin

1933-ban a Budapesti Vendéglősök Ipartestületében felvetődött, hogy a magyar ipar termékeit propagáló Nemzeti Munkahét elnevezésű rendezvénysorozat keretei között nekik is elő kellene rukkolniuk a tudományukkal. Az év november 3-án Az Est enyhe szarkazmussal jelentette, hogy az érdekképviselet „november 11-től január végéig a fővárosi vendéglők között disznótoros vacsoraversenyt rendez. A rendezőbizottság több mint száz vendéglőst szólított fel, hogy vegyen részt a versenyen. A legnehezebb feladat a zsűrire vár, mert a bizottság tagjainak végig kell enniök mind a száz versenyző vendéglő disznótoros vacsoráját. A győztes szép díjat, a zsűri tagjai alkalmasint gyomorbajt fognak kapni.”

[10]

Budapest ostroma civil szemmel

[2021.11.25. 16:31] Történelmi Magazin

A hazai naplóirodalom egyik speciális típusa Budapest második világháborús ostromához köthető. Ezeknek a műveknek a sajátossága, hogy velük kapcsolatban nem indulhatott el olyan társadalmi diskurzus, mint amilyen az első világháború után lezajlott. Az 1944–1945-ös irományok a fiókokban maradtak, ugyanis azok tartalma és a hivatalos történetírás által képviselt „felszabadulás” értelmezés között áthidalhatatlan szakadék tátongott. A háború, a megszállás és a fogság élményei évtizedekig súlyos lelki teherként nehezedtek a társadalomra, és csak 1990 után nyílt lehetőség az ostrom valós borzalmait bemutató naplók megjelentetésére.

[11]

A felfedező lelkipásztor: Vay Péter 

[2021.11.25. 16:29] Történelmi Magazin

Szabálytalan életút, amelyet besorolni, lehatárolni szinte lehetetlen, ám ennek ellenére tökéletesen kerek. Arisztokrata, jogtudós, pap, diplomata, utazó – világpolgár. A katolikus missziókat, királyi udvarokat és szegénytelepeket egyaránt vizitáló pápai küldött, gróf Vay Péter címzetes püspök a XX. század első évtizedeinek nemcsak sokat látott szemtanúja, hanem krónikása és több területen haladó szellemiségű alakítója is volt. A földet öt alkalommal megkerülő lelkipásztor neve napjainkban leginkább kiállítások összefüggésében kerül elő itthon. Több mint 2300 tételt számláló távol-keleti anyaga ugyanis a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum egyik legjelentősebb alapgyűjteménye.

[12]

Julia Child receptje az élethez

[2021.11.25. 16:23] Történelmi Magazin

Nagyon magasra nőtt: 188 centiméteres termete miatt speciális konyhapultot kellett csináltatni legendás tévés gasztroműsoraihoz. Igazi nagysága azonban életművében van. Sokan vádolták azzal, hogy emancipált korunkban újra száműzni akarta a nőket a konyha rabságába. Holott éppen ellenkezőleg történt. Nézőit arra ébresztette rá, hogy a főzés nem nyűg, nem teher, nem pokolba kívánt kötelesség, hanem egyike a legkreatívabb és legszórakoztatóbb tudományoknak.

[13]

Az 1956-os magyar menekültek karácsonya Camp Kilmerben

[2021.11.25. 15:43] Történelmi Magazin


[14]

Elkezdődtek a restaurálási munkálatok a Stonehenge-nél

[2021.09.15. 10:29] Hírek

Megkezdődtek hétfőn az angliai Stonehenge restaurálási munkálatai, amelyek célja, hogy az ősi építmény az elkövetkező generációk számára is lenyűgöző élményt nyújtson.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra