Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Kedvenc keddi sorozataink — megjelent a Múlt-kor nyári száma

Kedvenc keddi sorozataink — megjelent a Múlt-kor nyári száma

2023. május 30. 08:25

Melyek voltak az első kedvenc sorozataink a képernyőn? Milyen démonok ellen harcolt Judy Garland? Ki volt a magyar Robin Hood? Kik nyugszanak a mohácsi sírokban? Ki lopta el Haydn koponyáját? Mi lett a királyi maradékok sorsa Gödöllőn? Miért akarták egyes párttagok betiltani az István, a király rockoperát? A nyári számban most ezekre a kérdésekre is választ találsz! Most +16 oldal extra tartalommal!

<

Az Abigél, a Columbo, a Tenkes kapitánya, a Kórház a város szélén, az Onedin család vagy a Szomszédok? Neked melyik volt az első kedvenc tévésorozatod? Nosztalgiázzatok velünk ezen a nyáron!

A szocializmus évtizedeiben több generáció nőtt fel úgy, hogy a tévé egy vagy legfeljebb két csatornát jelentett. Ezáltal egyes tévéműsorok hatalmas nézettséget értek el, és máig kiemelt helyet foglalnak el a magyar társadalom kollektív emlékezetében. Kalandos történeteiket milliók élték át egyazon pillanatban a képernyő előtt, és máig közös viszonyítási pontot jelentenek.

A hazai televíziózás hőskorszakában bemutatott produkciók közül kiemelkedik három történelmi témájú sikerszéria. A Tenkes kapitánya, a Bors és az Egy óra múlva itt vagyok… című sorozatok generációk óta meghatározó élményt jelentenek a nézők számára.

A hetvenes-nyolcvanas években sugárzott népszerű tévésorozatok többsége a szomszédos szocialista országokban készült. Ezekből kirajzolódik, hogy milyen különbségek és főleg hasonlóságok voltak megfigyelhetők a blokkon belül az egyes kelet-európai társadalmak között.

Vajon miképp fordulhatott elő, hogy a szovjet érdekszférába tartozó Magyarországon ilyen nagyszámú kapitalista filmes „termék” jelenhetett meg, és mitől lehettek ennyire sikeresek?

A nyugati bűnügyi sorozatok története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. A legsikeresebb darabok születésük óta állandóan a képernyőn vannak, szállóigeszerű mondataik a közbeszéd részeivé, hőseik a populáris kultúra megkerülhetetlen mérföldköveivé váltak. Melyek voltak ezek? - Kiderül a Múlt-kor nyári számából!

Negyven éve mutatták be az István, a királyt. A rockopera 1983. augusztusi, királydombi ősbemutatójának már az előkészületei is nagy fejtörést okoztak a kommunista kultúrpolitika számára, zajlottak az ilyenkor szokásos „Húzd meg, ereszd meg!” csatározások az alkotók és a hatalom között. A méltán a XX. század Bánk bánjának tartott zeneművet egyes pártpotentátok legszívesebben betiltották volna, mások viszont felkarolták, s ennélfogva megszületett a Kádár-rezsim legsikeresebb zenés színpadi alkotása fülbemászó dallamokkal, a színpadon pedig óriási személyes és országos drámákkal.

Judy Garland keserű küzdelmei. Több mint fél évszázada, hogy meghalt, emlékét mégis újra és újra megidézik. Gyerekszínészből lett ikonná; nincs nap, hogy az álmaink szivárványáról szóló dal – amit ő tett világhírűvé – fel ne csendülne valahol. Élete utolsó, a gyógyszerekkel és alkohollal folytatott szívszorító küzdelme azonban mindent elmond a szivárvány takarta valóságról.

Kik nyugszanak a tömegsírokban? A mohácsi csata mindmáig erős érzelmeket vált ki. Az összecsapások helyszínei, a felelősség kérdése, a szembenálló erők létszáma legalább száz éve vad viták kereszttüzében áll. A sátorhelyi tömegsírokban fellelt emberi maradványokkal kapcsolatban sem alakult ki egyetértés: vajon a csatában elesett harcosokról, a magyar tábor őrségéről és személyzetéről vagy az ütközet után két nappal, augusztus 31-én kivégzett 1500-2000 hadifogolyról van szó? Írásunk e vitákban igyekszik eligazítani az olvasót.

Magazinunk nyári számának hasábjain olvashattok még a hős amazonokról, Haydn koponyájának titokzatos elrablásáról, a római luxuslakóházakról és hét eltűnt civilizációról, valamint a kerékpározás történetéről is. Továbbá azt is megtudhatjátok, mi lett a királyi maradékok sorsa a gödöllői kastélyban, hogy jelenik meg a vasúti utazás hőskora az angol festészetben vagy azt, hogy milyen kincseket rejtenek a marokkói bazárok.

Keressétek a magazint a nagyobb újságárusoknál, a Tesco, az Auchan és az Interspar üzleteiben vagy ha épp úton vagytok, a benzinkutakon. Itt pedig kedvezményesen előfizethető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kedvenc keddi sorozataink — megjelent a Múlt-kor nyári száma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra