Így nyaltunk a 20. században
2016. április 22. 08:40
A fagylalt több ezer éves történelme során már számos nép fiainak okozott hűsítő pillanatokat a forró nyári napsütésben. Az ókori Kínában még sörbetszerű, gyümölcsöket, tejet, mézet és bort tartalmazó édességkülönlegességet fogyasztottak, Hippokratész még orvosságként ajánlotta, Nagy Sándor csaták előtti élénkítő szerként használta, I. Károly angol király pedig már államtitoknak minősítette a kedvenc fagylaltja recepjét. A ma ismert első fagylaltot egy szicíliai kínálta vendégeinek a Párizsban, 1686-ban alapított Procope nevű, ma is működő kávéházában. Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A hideg nyalat – ahogy a nyelvújítás előtt a fagyit hívták – sikere azóta is töretlen, a Fortepan képeivel nagy- és dédszüleink fagyizási szokásait mutatjuk be.