Múlt-kor.hu

Hét különös és bizarr csata a középkorból

Hét különös és bizarr csata a középkorból

2020. október 13. 08:29 Múlt-kor

A szundikáló hadvezér

A skót függetlenségi háború egyik leghíresebb csatája 1297. szeptember 11-én az Észak-Skócia kulcsát jelentő Stirling hídnál zajlott le.

Az ütközet a legendás William Wallace skót hadvezér fényes győzelmével ért véget, a 7 ezer gyalogosból és 2 ezer lovasból álló, kipróbált angol sereg pedig hatalmas kudarcot vallott hadvezére, John de Warenne, Surrey grófja hibája miatt, aki egész egyszerűen elaludt.

A Forth folyón átívelő fahíd déli oldalán állomásozó angolokat a skót íjászok megakadályozták, hogy nagy tömegekben kelljenek át a túloldalra, ám amikor elérték az északi hídfőt, a skótok hirtelen visszavonultak.

Mikor az angol sereg egy része átkelt, a skótok megrohamozták őket, ám időközben az angolok meghallották a támadás beszüntetésére vonatkozó harsonahangot.

A tisztek ugyanis rádöbbentek, hogy mégiscsak meg kellett volna várni a szundikáló hadvezért, aki bár már felébredt, még nem érkezett meg a csatatérre.

A skót hadsereg valósággal levágta az északi oldalra szoruló angolokat, akik a keskeny hídon (mindössze két-három lovas fért el rajta egymás mellett) hiába próbálkoztak a visszavonulással.

Az angol támadást vezérlő Hugh de Cressinghamt a győztes csata után a skótok megnyúzták, s a bőréből – ahányan csak tudtak – eltettek egy darabot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét különös és bizarr csata a középkorból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra