Múlt-kor.hu

Hét különös és bizarr csata a középkorból

Hét különös és bizarr csata a középkorból

2020. október 13. 08:29 Múlt-kor

Részegek ritkán győznek

A 14. század végén a mai Belgiumhoz tartozó Gent lakói egyre kevésbé vették jó néven II. Lajos flamand gróf város feletti atyáskodását, ami főként abban nyilvánult meg, hogy a gazdasági privilégiumaikat megnyirbálta.

1379-ben a flamand polgárok Philip van Artevelde vezetésével fellázadtak Lajos ellen, akinek a legfőbb bástyája ezt követően a hűséges Brugge városa volt.

A két város ősi ellenfélnek számított a kereskedelemi rivalizálást tekintve.

1382 tavaszán a Gent-Oostende csatorna, a legfőbb hazai hajózási útvonal birtoklása miatt tört ki a legújabb viszály a két település között.

Miután a gróf blokád alá vonta a Gent felé vezető utakat, és a felkelők Lajos gróffal történő tárgyalásai is kútba estek, az egyetlen lehetőség a tengerre történő kijutásra a Brugge elleni támadás volt.

Gent városának hadserege végül május 3-án Brugge ellen vonult, ahol a polgárok éppen az évente megrendezésre kerülő Szent Vér körmenetet fejezték be.

Az ünnep igen fontos szerepet játszott a nyugat-flandriai település életében, ami általában abban testesült meg, hogy leitták magukat a sárga földig.

Miután hírét vették a közelgő ellenséges seregnek, kóválygó fejjel és szédülve – útközben még néhány bátorító italt elfogyasztva – botorkáltak ki a beverhoutsveld-i mezőre, ahol a fegyelmezetlen sereg hatalmas vereséget szenvedett, s a genti lakosok elfoglalták Brugge városát.

A gróf szégyenletes menekülése Flandria-szerte felkeléseket eredményezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét különös és bizarr csata a középkorból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra