Múlt-kor.hu

Hét különös és bizarr csata a középkorból

Hét különös és bizarr csata a középkorból

2020. október 13. 08:29 Múlt-kor

A túlterhelt norvégok

A fimreitei tengeri csatában 1184. június 15-én V. Magnus norvég király 26 darab, igen nagy méretű – ezáltal a keskeny fjordban kevéssé irányítható – hajóval vonult fel a trónjára törő Sverre Sigurdsson 14 hajót számláló flottája ellen, amelynek éke a hatalmas Mariasuda volt.

A létszámhátrányban lévő trónbitorló serege képzett matrózokból állt, akik ügyes módon kényszerítették térdre az ellenfelet.

Míg a Mariasuda kezdetben feltartotta a királyi gályák közel felét, a többiek hajóról hajóra süllyesztették el a királyi flottát, amelynek tengerészei még időben átugráltak az ép gályákra, amelyek egy idő után már nem bírták el a súlyukat, és a zsúfoltság miatt süllyedtek a fjord fenekére.

Utoljára a királyi zászlóshajó pusztult el Magnusszal a fedélzetén, akinek a trónját elfoglalhatta a végül 18 évet uralkodó Sverre Sigurdsson.

A skandináv ország egyik legfontosabb középkori királyát eredetileg papnak szánták, ám amint meghallotta, hogy ő II. Sigurd norvég király fia, aki 1155-ben halt meg, felkerekedett, és magának követelte a trónt.

Az ilyen esetek egyébként igen gyakoriak voltak a norvég történelemben.

Az V. Magnusszal szemben álló „nyírfalábúak” vezetőjeként – akik olyan szegények voltak, hogy még ruhájuk sem volt, hanem nyírfa kérgével fedték be lábukat és derekukat – végül elérte célját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét különös és bizarr csata a középkorból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra