Múlt-kor.hu

Hét alkotás meglepő rejtett üzenettel

Hét alkotás meglepő rejtett üzenettel

2020. szeptember 8. 08:16 Múlt-kor

Amerikai gótika

Grant Wood 1930 nyarán az Iowa állambeli Eldon városán utazott keresztül, amikor felfigyelt egy fehér színű, neogótikus lakóházra.

Annyira megfogta a látvány, hogy később visszatért a helyszínre és a tulajdonosok engedélyével lefestette az épületet, amely végül háttérként szolgált a festménynek, amely az Egyesült Államok leghíresebbjévé vált.

Az Amerikai gótika című kép előterében két alak látható, egy farmer és a lánya, „akikről azt hiszem, hogy ilyen házban élhetnek” – mondta egyszer a szereplőkről.

A gazda eladósorban lévő lányát Wood a saját húgáról mintázta, míg a férfit fogorvosáról, Dr. Byron McKeebyről.

Ha jól megfigyeljük, a lány egy Perszephonét ábrázoló brosst visel. Egyes elméletek szerint ez egy rejtett, ám igen erőteljes utalás lehet.

Perszephoné Hádész felesége, a halottak és a termékenység istennője az ókori görög mitológiában. Zeusz és Déméter lányát Hádész, az Alvilág ura Zeusz beleegyezésével aranyozott szekerén elrabolta, hogy birodalma királynéjaként magával vigye az Alvilágba.

A mitológiai történet szerint az alvilág istene akarata ellenére magáévá is tette az istennőt. A bánkódó Déméter aszállyal és terméketlenséggel sújtotta a Földet.

Az sem lehet véletlen, hogy a lány mellett álló férfi, vagyis „az apja” egy szénavillát fog, amely kísértetiesen hasonlít Hádész fegyverére. Súlyos titok lappanghat a háttérben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét alkotás meglepő rejtett üzenettel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra