Múlt-kor.hu

Hét alkotás meglepő rejtett üzenettel

Hét alkotás meglepő rejtett üzenettel

2020. szeptember 8. 08:16 Múlt-kor

Pofozkodó pap

A középkor egyik legérdekesebb alkotása, a bayeux-i kárpit a normann hódítás előkészületeit és az 1066-os hastingsi csata lefolyását ábrázolja.

Az alkotás nagy részén sokszor csak átfutnak az érdeklődők, pedig, ha tüzetesebben megvizsgálnák, kifejezetten mulatságos részletekre bukkanhatnának. Többségük rejtett jelentéssel bírhat, ám ezeket meglepően kevés alkalommal tudták eddig megfejteni.

Ma sem tudjuk, miért fakadtak mosolyra a Normandiából Anglia felé hajózó lovak, ahogyan az sem tiszta, hogy egy bátor hódító lovag miért folytat ádáz harcot egy fához kötött medve ellen.

Mulatságos részlet továbbá, amikor a törpenövésű Turoldot kantáránál fogva a magasba emel egy rakoncátlan paripa.

Tudjuk, hogy Ponthieu grófja, Guy Hódító Vilmos egyik legnagyobb ellensége volt. Ennek megfelelően a szőnyeg készítői gyakran csúfondárosan ábrázolták. Például, amikor a gróf II. Harald angol királyt Vilmos elé vezeti, a lovának szamárfüle van.

A kárpit egyik legnagyobb rejtélye az „Amikor egy pap és Ælfgyva” feliratú részlet, amelyen egy egyházi személy megsimogatja vagy éppenhogy megüti egy asszony arcát. Eközben az alatta lévő képsávban egy guggoló alak büszkén mutogatja férfiasságát.

D. C. Douglas brit történész a képzőművészet egyik legnagyobb rejtélyének nevezi a képet (valamint a tényt, hogy a hímzett szöveg ige nélkül áll). A szakértő szerint az egész epizód egy korabeli botrányra utalhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét alkotás meglepő rejtett üzenettel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra