Múlt-kor.hu

Hét alkotás meglepő rejtett üzenettel

Hét alkotás meglepő rejtett üzenettel

2020. szeptember 8. 08:16 Múlt-kor

Bujkáló ördög

Giotto di Bondone, a korai reneszánsz egyik legfontosabb alakja a XIII. század végén festette meg a Szent Ferenc földi maradványai fölé emelt assisi bazilika híres freskóit, amelyek a szent életét és halálát jelenítik meg.

Megbecsülni sem lehet, hogy az elmúlt több mint hét évszázad során hány hívő kereste fel a templomot, de számuk minden bizonnyal több tízmillióra rúg.

Ezért is különleges, hogy csupán nemrég, 2011 novemberében fedezték fel az egyik híres Giotto-freskón azt a rejtett ördögalakot, amely mindig is a Ferenc halálát bemutató részlet felhőjének szélébe volt elrejtve.

A hajlott orrú, vigyorgó, sötét szarvakat viselő ördögfigurát elsőként Chiara Frugone olasz művészettörténész pillantotta meg. A templom padlójáról feltekintve nehéz kivenni az ördög vonásait, de a felnagyított fényképeken kitűnően látszik az elbújtatott alak.

„A kép jelentőségét nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A középkorban úgy vélték, a démonok is az egekben élnek, és könnyen megakadályozhatják, hogy az emberi lelkek a mennybe szálljanak” – mondta akkor a kutató.

Sergio Fusetti, a bazilika főrestaurátora szerint Giotto nem szánt főszerepet az ördögnek a képen, ezért rejtette a felhők közé, „egy kis mulatságul”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét alkotás meglepő rejtett üzenettel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra