Múlt-kor.hu

Hamarosan bejárhatják a turisták a Julius Caesar elleni merénylet helyszínét Rómában

Hamarosan bejárhatják a turisták a Julius Caesar elleni merénylet helyszínét Rómában

2021. április 16. 12:58 MTI

A látogatók előtti is megnyílik az Area Sacra, ahol Kr. e. 44-ben szenátorok egy csoportja halálra késelte Julius Caesart.

Néhány héten belül megkezdődik Rómában a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhely renoválása – jelentette be Virginia Raggi római főpolgármester, aki szerint a munka, és a „poszt-Covid turizmus” idejére fejeződik be.

Az átadás pontos időpontját nem nevezte meg, de más önkormányzati illetékesek szerint körülbelül egy évig tarthat a jelenleg meglehetősen elhanyagolt „szent terület”, az egyik legősibb római régészeti komplexum rendbe hozása.

Az egykori Mars-mezőn négy templom és egy színház maradványai fekszenek több méter mélyen az utcaszint alatt. A rossz állapotban lévő antik romoknak jelenleg csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül.

A romterületre évtizedek óta csak a tér híres kóbor macskáinak, az őket etető önkénteseknek és alkalmanként régészeknek van bejárásuk.

A téren álló templomok mind a köztársaság korából, vagyis a Krisztus előtti 4–1. századból származnak. Az építmények különböző életkora szabad szemmel is azonnal megállapítható, mivel minél mélyebben fekszik egy templom, annál korábbi.

A Mars-mezőn állt a régi Róma első állandó és kőből emelt teátruma, a Pompeius-színház is, amelynek oszlopos előcsarnokában Kr. e. 44. március 15-én Julius Caesart megölték.

A restaurálást 1 millió euróval támogatja a világhírű luxusipari cég, a Bulgari. A római ékszerház finanszírozta 2016-ban a turisták körében olyannyira kedvelt spanyol lépcső felújítását is. A cég 1884-ben a lépcső tetejénél nyitotta meg első üzletét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hamarosan bejárhatják a turisták a Julius Caesar elleni merénylet helyszínét Rómában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra