Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fotók: gladiátorok küzdelmét ábrázoló szenzációs freskót fedeztek fel Pompejiben

2019. október 14. 10:28 MTI

Gladiátorok küzdelmét ábrázoló freskót fedeztek fel a pompeji 5-ös körzetben folyó ásatáson Olaszországban. Dario Franceschini példátlan régészeti leletként említette az alkotást, amelyet olyan területen találtak, ahol még soha nem folyt ásatás.

<

A falfestményen látható jelenetben az egyik küzdő győzelmét ünnepli, a legyőzött megadja magát. Fegyverzetük alapján az egyikük úgynevezett murmillo, a másik thrax volt, a nevek a gladiátorok típusait jelölik, akik fegyverzetükben különböztek egymástól.

A freskó 1,22 méter széles és 1,5 méter magas - közölte pénteken a helyszínen az olasz kulturális miniszter.

Dario Franceschini példátlan régészeti leletként említette az alkotást, amelyet olyan területen találtak, ahol még soha nem folyt ásatás. "Ez a freskó egy csoda, amely az egész világot elkápráztatja" - fogalmazott. Az ókori várost Kr. u. 79-ben pusztította el a Vezúv kitörése.

Az utóbbi időben a világ egyik leghíresebb romvárosának 5-ös körzetében folyó ásatások szinte havonta hoznak a felszínre szenzációs leleteket. Februárban egy Narkisszoszt ábrázoló freskót, márciusban ókori "gyorsbüfét", thermopoliumot fedeztek fel, augusztusban pedig "egy boszorkány kincseire", több tucat szerencsehozónak vélt tárgyra bukkantak egy család hajdani otthonában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fotók: gladiátorok küzdelmét ábrázoló szenzációs freskót fedeztek fel Pompejiben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra