Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Férjéért esküdött bosszút a nácik ellen küzdő amazon, Violette Szabo

Férjéért esküdött bosszút a nácik ellen küzdő amazon, Violette Szabo

2022. május 2. 18:17 Múlt-kor

A bosszú angyala

Violette ekkor egy repülőgépgyárban dolgozott, ám a keserű özvegy módot akart találni arra, hogy törlessze az adósságát a németek felé, amiért azok megölték a férjét. Ilyen körülmények között talált rá az SOE.

A Special Operations Executive-et (Különleges Műveletek Igazgatósága) 1940 nyarán hozták létre, hogy megszervezzék a megszállt Európában az ellenállást. Mikor kinevezték az élére Hugh Daltont, Churchill azt mondta neki: „menjen, és borítsa lángba Európát”.

Az SOE a kémtevékenység csaknem teljes spektrumát felvonultatta, hogy minél nagyobb akadályokat gördítsen a Harmadik Birodalom működése elé. Vasutakat, hidakat, erőműveket robbantottak fel, és szabotálták a hadianyag-szállítmányokat is. Az SOE képezte ki például Reinhard Heydrich merénylőit, bár a halálát követő megtorlás miatt a náci vezetők elleni közvetlen támadásoktól a háború későbbi szakaszában tartózkodtak.

Nem tisztázott, hogy Violette Szabo miként került az SOE látókörébe. Alighanem azért választották ki, mert folyékonyan beszélt franciául, és emellett kifejezetten fittnek és erősnek számított, valamint tudott bánni a fegyverekkel is.

Az SOE elküldte őt kiképzésre, ahol bár nagyon igyekezett, nem voltak vele maradéktalanul elégedettek. Néhány feljegyzés kétségbe vonta az alkalmasságát, mivel túlságosan heves vérmérsékletről tett tanúbizonyságot és hiányzott a megfelelő felelősségérzete is. Még nagyobb problémát jelentett, hogy erőteljes angol akcentussal beszélte a francia nyelvet.

Az ejtőernyős kiképzése sem ment simán: az első alkalommal rosszul fogott talajt, és kificamította a bokáját. Ám felgyógyulása után teljesítette a kiképzésnek ezt a szakaszát is, és a fenti vélemények ellenére az SOE végül bevethetőnek nyilvánította Violette-et.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Férjéért esküdött bosszút a nácik ellen küzdő amazon, Violette Szabo

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra