Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lord Rothermere a magyarok mellett áll ki

2004. szeptember 13. 12:06

Harold Sidney Harmsworth, Lord Rothermere legnagyobb napilapjában, a napi 1 millió példányban megjelenő Daily Mailben, 1927. június 21-én, szombaton jelent meg a laptulajdonos `Magyarország helye a nap alatt` című cikke. A térképpel is illusztrált eszmefuttatásában a lord kiállt a trianoni békeszerződés revíziója mellett, s felajánlotta tollát és lapjait az ügy szolgálatában. A lord érvelésének két sarktétele volt. Egyrészt Angliának érdeke az európai béke megszilárdítása, aminek elengedhetetlen feltétele a magyar területrevízió. Másrészt a nyugati országok kormányainak is támogatniuk kell a magyar rendszert, amelyre bízvást számíthatnak majd a bolsevizmus megerősödése idején. A cikk keletkezésében feltehetően ösztönző szerepe volt Hohenlohe Stefánia hercegnőnek, társasági nevén Stefi vagy Töffy princessznek, aki sokat forgolódott a lord környezetében.
A brit hivatalos körök, amelyeket kényelmetlenül érintett a cikk okozta nyugtalanság a kisantant országainak fővárosaiban, kezdettől fogva egyértelműen és konzekvensen elhatárolták magukat és politikájukat a lord nézeteitől és személyétől. A magyar kormánykörök azonban nem vették figyelembe az angolok elutasító magatartását, áldásukat adták egy páratlan méretű, és intenzitású revíziós propaganda-kampányhoz, középpontjában Rothermere ünneplésével.
Többen, közöttük Rákosi Jenő, a Pesti Hírlap főszerkesztője, azzal a gondolattal is foglalkozott, hogy Rothermere alkalmatos személy lenne az üresen álló magyar trón betöltésére. A lord népszerűsítésére Rákosi a Radomér magyar, sőt ősmagyar nevet adta neki, amit persze a pesti kabaréban átkereszteltek Róthmayerra.

<

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lord Rothermere a magyarok mellett áll ki

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra