Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Minden eddiginél részletesebb könyv jelent meg Szent István koronázási palástjáról

Minden eddiginél részletesebb könyv jelent meg Szent István koronázási palástjáról

2023. október 10. 15:02

A Nemzeti Múzeum legikonikusabb tárgyáról, legféltettebb kincséről jelent meg új kötet a Múzeum gondozásában! Tóth Endre A koronázási palást című gazdagon illusztrált könyve azért is különleges, mert a koronázási palást valamennyi itt közölt reprodukciója a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022-ben végzett teljes felületű, nagy felbontású digitalizálás felvételein alapul.

<

A fotók minden eddigi reprodukciónál részletgazdagabb és valósághűbb képet nyújtanak a palást alakjairól.

A könyv további illusztrációin az első ezredforduló időszakának néhány látványos tárgya mellett a palást legelső újkori ábrázolásai – metszetek, rajzok, festmények – és néhány különleges 20. századi fénykép is látható.

A koronázási palást kiemelkedik a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött műtárgyak sorából.

Önmagában tekintve is a korai magyar történelem, egyháztörténet és művészet egyik legbecsesebb emléke, amely rendkívül sérülékeny anyaga ellenére ezer éven át megőrződött.

Jelentősége azonban messze felülmúlja egy ritka és értékes műtárgyét: az egyetlen olyan ismert tárgy, amely minden kétséget kizáróan első, szentként tisztelt királyunkhoz köthető.

Épp emiatt válhatott a Szent István király és Gizella királyné által adományozott miseruhából koronázási palásttá, koronázási jelvényként pedig nemzeti ereklyévé.

A koronázási palástról legutóbb húsz évvel ezelőtt készült önálló kötet. A most megjelent, számos nagyszerű illusztrációval kísért könyv kimondottan a nagyközönség számára íródott, és szerzője, Tóth Endre a koronázási jelvényekkel, köztük a palásttal kapcsolatos több évtizednyi kutatását összegzi benne lényegre törően és közérthetően.

Az olvasó végigkísérheti a palást útját a miseruha készítésétől a koronázási szertartásokban játszott szerepén át kalandos sorsáig, végül hazatéréséig és múzeumba kerüléséig.

A szerző külön fejezeteket szentel az eredeti miseruha ábrázolásainak és az ábrázolások szerkezetét meghatározó koncepciónak, és választ keres arra kérdésre is, hogy milyen események és megfontolások állhattak a miseruha készítése és felajánlása mögött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Minden eddiginél részletesebb könyv jelent meg Szent István koronázási palástjáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra