Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A magyar zászlót is felállíthatják az olaszországi Monte Grappa I. világháborús emlékhelyén

A magyar zászlót is felállíthatják az olaszországi Monte Grappa I. világháborús emlékhelyén

2023. július 19. 16:06

Szeptemberben a magyar zászlót is felállíthatják az olaszországi Monte Grappa hegyen, a Sacrario Militare di Cima Grappa nevű első világháborús emlékhelyen – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és hőskultusz igazgatósága a Facebook-oldalán.

<

Partneri együttműködés

Azt írták, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkacsoportja Olaszországban egyeztetett partnerszervezetével, a Ministero della Difesa Ufficio per la tutela della cultura e della memoria della difesával (Olasz Védelmi Minisztérium Katonai emlékezet kultúravédelmi hivatala).

A megbeszélésen a Sacrario Militare di Cima Grappa emlékhelyen tervezett magyar lobogó avatási ünnepségének részleteit tárgyalták meg.

A lobogófelvonási ünnepséget várhatóan szeptemberben tartják.

Hozzátették: még 2011-ben vetődött fel a gondolat a magyar lobogó elhelyezéséről a Monte Grappa emlékhelyen, majd 2016-ban kezdeményezték, hogy az Osztrák Köztársaság hivatalos zászlaja mellett Magyarország zászlaja is kapjon helyet.

A magyar indítványt 2019-ben fogadta el az olasz fél.

Felidézték: az 1935-ben felavatott, különleges státuszú emlékhely (sacra zona) besorolású Monte Grappa az első világháború olaszországi hadszínteréhez, a piavei arcvonalhoz kötődő emblematikus helyszín, ahol több mint 12 ezer olasz és több mint 10 ezer osztrák–magyar katona nyugszik.

Kiemelt jelentőségű helyszín

Az olasz katonaemlékezetben kiemelt jelentősége van a Monte Grappának, mutatja ezt az emlékhely monumentális építménye és az, hogy a római Palazzo Venezia Nemzeti Múzeumban a csaták termében is külön megemlítik a hegyet – írták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A magyar zászlót is felállíthatják az olaszországi Monte Grappa I. világháborús emlékhelyén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra