Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Korszerű kiállítással nyit novemberben a megújult Székely Nemzeti Múzeum

Korszerű kiállítással nyit novemberben a megújult Székely Nemzeti Múzeum

2023. március 14. 13:19 MTI

Megújult szemlélettel és újragondolt koncepcióval, a Magyar Géniusz Program által finanszírozott korszerű kiállítással nyit novemberben a felújított Székely Nemzeti Múzeum a romániai Sepsiszentgyörgyön – közölte hétfőn az intézmény.

<

A székelyföldi közgyűjtemény székhelyét, a Kós Károly által tervezett ikonikus múzeumépületet több évig tartó felújítás után novemberben nyitják meg a nagyközönség előtt – írta az MTI-nek küldött hétfői közleményében az intézmény.

Új szemléleti és módszertani alapokra helyezett kiállításokkal várják a látogatókat, melyeket a Magyar Géniusz Programban 2021-ben elnyert pályázat révén valósítanak meg.

Az elnyert összeget az első időszakos kiállítás létrehozására fordítják, így a Géniuszok a hősök mögött című tárlat megújult szemlélettel, teljesen újragondolt kiállításrendezési koncepcióval készült el.

„Az újszerű témakezelés és megjelenítés az erdélyi magyar muzeológiában újdonságként tálalt egyedi megközelítéssel társulnak majd: a háromszéki önvédelmi harc megszervezését kiemelten közösségi szempontból vizsgálja és mutatja be a szakmai kurátorcsapat, nem halványítva a kanonizált hősök vitathatatlan szerepét” – áll a közleményben.

Eszerint a tárlat célja, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, önvédelmi harcát, hadiiparának megszervezését, a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti géniuszokat és a közösséget, a női szerepeket is kidomborítsa.

„Kiemelt hangsúlyt kap majd a kiállítás múzeumpedagógiai hasznosítása is, hiszen a múzeum évek óta arra törekszik, hogy minden korosztályt részvételre, interaktivitásra ösztönözzön a hazaszeretetre nevelés, a nemzeti identitás megerősítése, a nemzeti összefogás történelmi szerepének és a példaképek fontosságának felismertetése mellett” – fogalmaz a közlemény.

A legnagyobb határon túli közgyűjtemény, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújításáról 2017-ben írtak alá finanszírozási szerződést.

A kivitelezési munkálatok csak 2021-ben kezdődhettek el, mivel sokáig egyetlen cég sem jelentkezett a munkálatra. A 21,8 millió lejes (1,7 milliárd forint) beruházás a Regionális Operatív Program keretében valósul meg.

Azóta helyreállították a Kós Károly tervezte épületegyüttest, növelték a kiállítótereket, külön termet alakítottak ki a múzeumped

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Korszerű kiállítással nyit novemberben a megújult Székely Nemzeti Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra