Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Új kiállításokkal és kreatív foglalkozásokkal ünnepli első születésnapját a Pénzmúzeum március 15-én

Új kiállításokkal és kreatív foglalkozásokkal ünnepli első születésnapját a Pénzmúzeum március 15-én

2023. március 13. 11:20

Kiemelkedően magas látogatószámmal zárta első évét a Pénzmúzeum. A 2022. március 15-én megnyílt intézmény első 10 hónapjában 67 000 látogatót fogadott. Ez a szám 2023. március 15-én, az egyéves születésnapon várhatóan eléri a közel 90 000 főt. A sikeres startot a múzeum március 15. és 19. között négynapos rendezvénysorozattal ünnepli, ekkor indítja útjára a Neumann-emlékévhez kapcsolódó országos pénzügyi játékát is, amelyben középiskolások és egyetemisták mérhetik össze a tudásukat értékes nyereményekért.

<

A Márciusi ifjak 175 évvel ezelőtt született 12 pontjukban önálló jegybank létrehozását követelték. A Magyar Nemzeti Bank e jeles nap évfordulójára időzítve, 2022. március 15-én nyitotta meg az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontot.

Európa leglátványosabb pénzmúzeumának létrehozásával a jegybank törekvése az volt, hogy a pénzügyi kultúrát ne tankönyvízűen fejlessze, hanem élményalapon, interaktív módon fedezhessék fel a látogatók a pénz világát és annak különböző aspektusait.

Az intézmény működésének második évében – 2023-ban – két új időszaki kiállítással, hatféle múzeumpedagógiai foglalkozással, pénzügyi vetélkedőkkel és kreatív foglalkozásokkal igyekszik a vendégek kedvében járni. Az Európában egyedülálló kiállítótérben továbbra is interaktív játékok, robotok, digitális installációk segítik a tájékozódást.

Ünnepi programok

A Pénzmúzeum március 15-én hosszabb nyitvatartással (9:00-19:00) várja a közönséget, hogy még többek számára váljon elérhetővé az aranyrúdemelés, a saját arcképes bankjegynyomtatás és a különleges széf kinyitásának élménye.

Ezen a napon a készlet erejéig megkóstolható a születésnapi torta a múzeum kávézójában, amely Pilvax hangulatban, a kor népszerű süteményeivel, illetve egy erre az alkalomra összeállított gazdasági újsággal fogadja a látogatókat.

A nemzeti ünnepen, illetve az egyéves születésnapon válnak nyilvánossá a középiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett Neumann-évhez kapcsolódó nagyszabású országos online pénzügyi vetélkedő részletei is.

Március 16-tól 18-ig az intézmény numizmatikai előadásokkal, kézműves programokkal várja az érdeklődőket, miközben az online felületeken kvízjátékok zajlanak. Péntektől vasárnapig megtekinthető lesz Szász Attila díjnyertes filmje, Az aranyvonat legendája, miként a Pallas Athéné Könyvkiadó legfrissebb „Ki korán kel” című kiadványával is megismerkedhet a közönség.

A születésnapi ünnepségsorozat ideje alatt és azon kívül is ingyenesen látogatható a Pénzmúzeum, március 15-én ráadásul előzetes időpontfoglalásra sincs szükség.

Időpontfoglalás a többi napra: https://www.penzmuzeum.hu/muzeum/egyeni-foglalas/

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új kiállításokkal és kreatív foglalkozásokkal ünnepli első születésnapját a Pénzmúzeum március 15-én

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra