Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Horrortáncversenyek a túlélésért 

Horrortáncversenyek a túlélésért 

2022. október 21. 13:20 Múlt-kor

Amikor az Alma Cummings nevű amerikai nő 1923-ban azzal került az újságok híreibe, hogy hat partnert „elfogyasztva” 27 órán át táncolt folyamatosan, kevesen gondolták, hogy valóságos divatot teremt.

<

Egyre többen igyekeztek az Egyesült Államok különböző pontjain megdönteni Cummings rekordját, és az állóképességüket bizonyítani kívánó párok az 1920-as évek végére már egymással is versenyeztek.

A legnagyobb lökést azonban az 1929. október 24-i „fekete csütörtök”, a Wall Street-i tőzsdekrach és az általa előidézett nagy gazdasági világválság adta: a felkínált pénzjutalmak (a legtöbb esetben ötszáz, de volt, hogy ezer dollár) több és több embert csábítottak arra, hogy kipróbálják magukat a versenyeken, amelyek így egyre nagyobb attrakciót jelentettek.

Napjaink valóságshow-ihoz hasonlóan a versenyzők valós vagy fiktív, ám mindig lebilincselő háttértörténeteit meggyőzően előadó műsorvezetők szinte szappanoperákká alakították a napokon, de akár heteken át is folyó eseményeket.

A fájó talppal, sajgó sípcsonttal botorkáló versenyzők mindent megtettek, hogy állva maradjanak a következő 15 perces szünetig. Volt, aki párjához simulva pulóvert kötött, egyesek olvastak, sőt levelet írtak, mások partnerük vállán szundítottak egyet. A férfiak tánc közben olykor meg is borotválkoztak.

Az embertelen, az elmét is meggyötrő rendezvényeknek természetesen megvoltak az ellenzői: amikor egy táncversenyeket rendező társaság feltűnt egy adott városban, elsőként rendszerint a mozitulajdonosok szálltak harcba ellenük, tudván, hogy a verseny nagy konkurenciát jelent nekik. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. őszi különszámában olvasható!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Horrortáncversenyek a túlélésért 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra