Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Német nyelvemléket árvereznek Londonban

2007. október 2. 15:00

A Sotheby's aukciósház elárverezi az Újszövetség első illusztrált német nyelvű kéziratát, az Ottheinrich-bibliát.

<

Az Ottheinrich-biblia 1430 körül keletkezett és a német nyelvű Biblia egyik legjelentősebb kéziratának tartják. Csaknem száz évvel Luther Márton bibliafordítása előtt készült. Az összesen nyolc kötetből december 4-én öt kerül kalapács alá Londonban, amelyek Sachsen-Coburg és Gotha hercegének művészeti és tudományos gyűjteményéből származnak. Az eladó az árverésből befolyó összegből más műtárgyakat szándékozik beszerezni.

Az Ottheinrich-biblia egy uralkodói udvar részére készült alkotás, pompás illusztrációkkal, gazdag aranyozással és költséges színekkel. Ottheinrichről, Pflaz-Neuburg grófjáról, a később heidelbergi választófejedelemről nevezték el, akinek megbízásából a 16. században kifestették a kéziratot. "Egyike a világ legjobban dokumentált kéziratainak és hihetetlenül nagy akadémiai jelentőséget tulajdonítanak neki" - mondta Christopher de Hamel, az aukciósház munkatársa.

A müncheni Állami Könyvtár, amely a nyolc kötetből álló Biblia három kötetének tulajdonosa, a december 4-i londoni árverésen meg akarja szerezni az értékes Ottheinrich-biblia másik öt kötetét, de saját anyagi eszközeivel nem lenne rá képes. Ezért az árverésig hátra lévő időben sürgősen adakozókat keres, miközben az intézmény sajnálkozását fejezte ki, hogy az öt kötetet árverésre bocsátják Londonban, mivel normális körülmények között az ehhez hasonló művek kulturális műkincsekként védelem alatt állnak.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Német nyelvemléket árvereznek Londonban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra