Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egymilliárdot ér Napóleon sorsfordító kardja

2007. június 12. 18:00

Franciaországban 4, 8 millió euróért, vagyis több mint 1,2 milliárd forintért árverezték el Napóleon császár kardját, amelyet a legenda szerint a marengói csatában viselt.

<

A kard az árverés ellenére nem hagyhatja el Franciaországot. Az aukciónak a nemzetközi sajtó nagy figyelmet szentelt, a Der Spiegel című német hetilap szerint Napóleon ezzel a szablyával kezében fordította meg a már vesztésre álló csatát, és vezette katonáit 1800 júniusában Észak-Itáliában győzelemre.

A 97 centiméter hosszú fegyver kék pengéje egyesek szerint damaszkuszi acél, mások viszont úgy vélik, hogy a németországi Solingen-ből származik, és Nicolas Noel Boutet tervei szerint készült, egy versailles-i manufaktúrában. A kard markolata elefántcsont, a gazdagon díszített penge pedig "A Nagy Napóleon szablyája a marengói csata idején" feliratot viseli. Szakértők szerint a kard egyszerre történelmi ereklye és csodaszép műremek.

Császárrá koronázása után egy évvel Napóleon testvérének ajándékozta a kardot, a későbbi vesztfáliai királynak ajándékozta. Az ereklye eddig nyolc Napóleon leszármazott közös tulajdona volt.  Az árverés Párizs mellett Fontainebleau-ben zajlott. A kardot még 1978-ban nemzeti kultúrkinccsé nyilvánították, ezért Franciaország területéről nem lehet kivinni.

Történészek szerint a most elárverezett kard azért is legendás, mert ez a csata erősítette meg Napóleon hírét, mint legyőzhetetlen hadvezérét. A marengói csata idején Napóleon még első konzul volt, öt év múlva koronázták császárrá.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egymilliárdot ér Napóleon sorsfordító kardja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra