Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Számítógéppel rekonstruálják Széchenyi Pál múmiáját

2006. november 9. 19:00

Egy magyar kutatócsoport rövidesen megkezdi Széchenyi Pál kalocsai érsek Nagycenken található múmiájának természettudományos vizsgálatát - írta a Népszabadság.

<

Hamarosan vizsgálni kezdik a Vácon 1994-ben megtalált múmiákat, s elemezni kezdenek más, különböző korokból származó, kóros elváltozásokat mutató embericsont-maradványokat is. Ez utóbbiak keretében a legkorszerűbb radiológiai eszközökkel, szövettani elemzésekkel vizsgálják meg jövőre Széchenyi Pál kalocsai érsek múmiáját. Mindezt annak az együttműködésnek a keretében teszik, amelyet a magyar tudomány napján, ma antropológiai, orvostudományi és műszaki kutatásokra kötnek győri és budapesti múzeumok, kórházak, klinikák, egyetemek, akadémiai laborok és tudományos intézetek.

A múmia vizsgálata a történelem- és az orvostudomány számára is fontos ismereteket tárhat fel. A nagycenki múmia radiológiai és szövettani vizsgálatánál a tudományos kutatást engedélyező család kérésére mindvégig jelen lesz a püspöki hivatal képviselője is. A CT- és röntgenfelvételeket Budapesten készítik el.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságának összefogásával neves szakemberekből létrejött csoport tevékenységének legösszetettebb része Kristóf Lilla Alida szerint az arcrekonstrukció módszertani fejlesztése. Feltárják az arccsontok és az arc lágy részeinek variációi közötti öszszefüggéseket. Ezekre a felismerésekre alapozva háromdimenziós virtuális arcrekonstrukciós szoftvert szeretnének kifejleszteni.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Számítógéppel rekonstruálják Széchenyi Pál múmiáját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra