Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1956. szeptember: átszervezés és rehabilitáció

2006. szeptember 15. 09:57

<

Vita a nevelésről

28.

Önkéntesség, szabadság, jókedv - Szabad Ifjúság cikke szerint ezek legyenek az új kollégiumok jelszavai. Lukácsy Sándor írásában hozzászólásra buzdítja a tanuló ifjúságot a kollégiumi élet és a kollégiumi mozgalom új irányelveinek a kialakításában, hogy részesei legyenek a gyakorlati és elvi kérdések megvitatásának.

MDP PB-határozat: Rajk László, Pálffy György, Szőnyi Tibor és Szalai András katonai gyászpompával történő október 6-i eltemetéséről.

`A magyar nevelésügy kérdései` címmel zajlik vita szeptember 28-tól október 12-ig a Petőfi Körben. Mérei Ferenc, a Gyermeklélektani Intézet tudományos kutatója a Petőfi Kör nevelésügyi vitáján - 1956 szeptember végén - a felszólalását az alábbi szavakkal zárta: `S bizton mondhatjuk - immár suttogni sem kell - hogy az értelmiség derékhada, a művelődés munkásainak, pedagógusoknak a tábora is mélységes szolidaritást vállalt és vállal az írók ügyével, amely egyben a népé, a haladásé, az emberiségé, a szocialista demokráciáé.`

29.

`A viták nyilvánosságáért!` Címmel az Irodalmi Újságban megjelent cikkében Lukácsy Sándor a Petőfi Kör május 30-án és június elsején megrendezett történész-vitájáról, a Századokban megjelenő beszámolót bírálta. Véleménye szerint a nagyközönség a sajtóból nem tud érdemben tájékozódni az eszmecserékről.

Változást sürgettek az egyetemi és főiskolai oktatás tartalmi, szervezeti kérdéseiben a Magyar Nemzet cikke szerint az egyetemek és a főiskolák vezetőinek országos értekezletén is.

30.

Tito és Gerő Ernő találkozója a Krímben. Gerő az MDP PB október 8-i ülésén számol be a megbeszélésekről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1956. szeptember: átszervezés és rehabilitáció

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra