Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1956. szeptember: átszervezés és rehabilitáció

2006. szeptember 15. 09:57

<

Energiaválság fenyeget

23.

A kollégiumi mozgalom rehabilitációját követeli a Művelt Nép cikke: az új népi kollégiumok felállításához, a mozgalom újjászervezéséhez az egész társadalom összefogására, elsősorban az ifjúság és a pedagógusok aktív részvételére van szükség. A kollégiumépítő mozgalom e nélkül kudarcra van ítélve - vélekedik a szerző.

A magyar válogatott 1:0-ás győzelmet arat Moszkvában a Szovjetunió ellen 105 ezer néző előtt, barátságos mérkőzésen. Egy év múlva, 1957. szeptember 22-én a szovjet válogatott győzött 2:1-re a Népstadionban.

25.

Felavatták a transzatlanti telefon kábelt, amely Skócia és Újfundland között 36 telefon csatornát vezetett át az Atlanti óceán alatt. Az első 24 órában 588 hívást kezdeményeztek Londonból Amerikába és 119-et Kanadába.

26.

A Petőfi Kör vitája `A gazdasági vezetés kérdései` címmel.

Megkezdődik a Magyar Néphadsereg átszervezése: jóváhagyták a Magyar Néphadsereg új állománytábláját és az átszervezéssel kapcsolatos végrehajtási utasítást. Októberben a forradalom kitörése a legfelső politikai vezetés bizonyos köreit váratlanul érte: a teljes átszervezés állapotában lévő hadsereg még egységes, határozott vezetés esetén nem volt alkalmazható bizonyos korlátozások nélkül.

Energiaválság: A Szabad Népben bejelentették, hogy októberben három hétre szénhiány miatt 600 vonatot le kell állítani. Benzinhiány miatt hasonló sors várt 500 buszra és 1000 teherautóra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1956. szeptember: átszervezés és rehabilitáció

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra