Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rómából Hungariába: munkácsi püspök a görög katolikusok élén

2006. szeptember 14. 09:30

Nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek 2006. szeptember 29-30-án, Joannes Josephus De Camelis (1641-1706) munkácsi püspök halálának 300. évfordulóján a nyíregyházi Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskolán.

<

De Camelis

Joannes Josephus De Camelis 1641-ben született Khiosz szigetén. Tizenkét évesen Rómába került, ahol tanulmányait a Pápai Görög Kollégium növendékeként végezte. 1666-ban szentelték pappá. Stúdiumait 1668-ban a filozófia és a teológia doktoraként fejezte be. Még abban az évben a Propaganda Fide Kongregáció megbízásából Albániába ment, ahol Cimarrában 12-13 évig  misszionáriusként működött. Rómába való visszatérése után a baziliták prokurátora lett, s egyidejűleg  megbízást kapott a a Vatikáni Könyvtár görög nyelvű kéziratainak rendezésére.

Az 1689-ben Rómában tartózkodó Kollonich Lipót bíboros a Propaganda Fide Kongregáció javaslatára felajánlotta De Camelisnek a munkácsi püspöki széket. A pápa 1689. november 5-én a munkácsi egyházmegyében és Magyarország más részein élő görög szertartású katolikusok apostoli helynökévé és sebastei címzetes püspökké nevezte ki. A kinevezés után még Rómában püspökké szentelték.

A császári kinevezés birtokában (Bécs, 1690. március 11.) Munkácsra utazott és a püspökségbe való bevezetése után hozzálátott a zilált állapotban lévő egyházmegye  rendbetételéhez. 1706. augusztus 12-én bekövetkezett haláláig tizenhat éven át rendkívül nehéz körülmények között fáradhatatlanul munkálkodott a görög katolikus egyház megerősödése érdekében.

A konferencia helyszíne: Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola díszterme. Nyíregyháza, Bethlen G. u. 13-19. Pf. 303.

A konferencia programja

Szeptember 29. Péntek


10.00-10.10 Keresztes Szilárd püspök: A konferencia ünnepélyes megnyitása

Uniók, sikerek, kudarcok

12.20-14.00 Ebédszünet

15.30-16.00 Kávészünet

Szeptember 30. Szombat

De Camelis tevékenységének  külső körülményei

10.30-11.00 Kávészünet

12.30-14.30 Ebédszünet

Egyházművészeti vonatkozások

Az előadás címek sorrendjéhez: első helyen szerepel azon a nyelven, amelyen az előzetes jelzések szerint az előadás elhangzik, második helyen pedig azon a nyelven, amelyen az előadás fordítása biztosított. A konferencia előadásai magyarul, olaszul, németül és franciául hangzanak el, tolmácsolással. A konferencia anyagát a szervezők a jövőben magyar és idegen nyelvű kötetben jelentetik meg.

A konferencia nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A konferenciával kapcsolatos kérdéseiket a [email protected] címen tehetik fel Véghseő Tamásnak, a konferencia titkárának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rómából Hungariába: munkácsi püspök a görög katolikusok élén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra