Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bocsánatot kért a rabszolgakereskedő utóda

2006. június 29. 10:15

A híres rabszolgakereskedő leszármazottja láncra verve kért bocsánatot Afrikában azért, mert híres felmenője több ezer rabszolga szállításával kereste meg vagyona egy részét.

<

Sir John Hawkins
, aki Sir Francis Drake angol felfedező unokatestvére volt, 1552-ben a britek közül elsőként rabolt el embereket Sierra Leonéban, hogy azokat rabszolgának adja el az Újvilágban.

Andrew Hawkins, a kései leszármazott, hogy jóvátegye őse bűneit, egész életét afrikai humanitárius tevékenységnek szentelte. Nemrég pedig elhatározta, hogy bocsánatot kér az afrikaiaktól. E célból Andrew húsz barátjával érkezett a Gambiában zajló etnikai fesztiválra, amelyre az egész kontinensről érkeznek a részvevők.

A csoport tagjai láncra verték magukat, s így mentek fel az emelvényre, ahol térdre borultak a 25 ezres tömeg előtt, majd franciául, németül és angolul kértek bocsánatot a múltban elkövetettekért. A tömeg elcsendesedett, s egy percig senki sem tudta, hogy hogyan reagálnak a bejelentésre az emberek. A helyzetet az ünnepségen jelenlévő Isatou Njie Saidy asszony, Gambia alelnöke oldotta meg, aki bejelentette, hogy országa nevében megbocsát.

Andrew Hawkins jövőre a brit rabszolgakereskedelem fő útvonalát járja végig. Akciójával arról kíván megemlékezni, hogy a szigetországban kétszáz éve tiltották be a rabszolgakereskedelmet.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bocsánatot kért a rabszolgakereskedő utóda

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra