Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Azonosították Kolumbusz csontjait

2006. május 31. 12:15

<

Kolumbusz a weben

A bolygó genovairól számtalan internetes gyűjteményben tájékozódhatunk. Egy Kolumbusz keresőszóval indított Google keresés tanulságos eredményeit tekintjük át.

A Google találati oldalán elvárásainkkal ellentétben első helyen a The Columbus Landfall Homepage-re juthatunk, amely nem más, mint egy ugrólink a The Columbus Navigation Homepage-re. Kolumbusz élete és kora, illetve a kor navigációs technikáinak bemutatása lehetett a cél, 1996-os webes eszközökkel. A Yahoo találati listája első helyen saját enciklopédiájának Kolumbusz-szócikkéhez adott gyorslinket, amely így talán rögtön választ is adhat a kereső minden kérdésére.

Az internetes ferences levéltár oldalán található linkek elsősorban a weben is megtalálható Kolumbusz-tanulmányokhoz visznek tovább (az első csoportban persze Kolumbusz és az egyház kapcsolatát találjuk), így aki még nem fáradt el az eddig ajánlottaktól, további gyöngyszemekre lelhet a tudományos honlap-gyűjteményből.

Leellenőriztük a Wikipedia szócikkét, amely a Yahoo-ban első helyen szerepel. Ezúton jelentjük: az aktuális szócikkben minden információ fellelhető a felfedezőről, s magyar megfelelője szintén megfelelő tartalmat szolgáltat.

BBC Famous People-aloldalán oktató jellegű összeállítást találunk a felfedező életéről, örökségéről, és a felfedezések koráról. Könnyen fogyasztható, általános iskolásokat célzó, mesteri kivitelezésű oldal.

Aki Kolumbusz-tesztre vágyik, keresse fel a The Journey of Christopher Columbus-t is, ahol minden fejezet végén rövid feladat vár az olvasóra.

A végére hagyott csemegét a Discovery oldala jelenti: a képekkel illusztrált cikkeken túl kérdőív és kirakós is jár az elsajátított ismeretek mellé, ami sokkal közelebb hozza  kort az olvasóhoz.

Összefoglalva: egy kicsit elszomorodtunk. Érthető, hogy a felfedezés 500. évfordulóján, azaz 1992-ben az akkor még gyerekcipőben járó interneten nem a felfedező emléke volt az első, ám most úgy látjuk, halálának 500. évfordulójára sem készült olyan oldal, amely méltó lenne Kolumbusz örökségéhez.

Ha ismer olyan oldalt, amelyet értékelhetőnek tart, azt itt megírhatja!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Azonosították Kolumbusz csontjait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra