Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Azonosították Kolumbusz csontjait

2006. május 31. 12:15

<

Kolumbusz öröksége

Bár Castro-t és kollégáit meggyőzte a sevillai vizsgálat eredménye, ez nem jelenti azt, hogy a dominikai sírban ne lehetne valamennyi Kolumbusz maradványaiból. A felfedező testét ugyanis halála után többször áthelyezték, és lehetséges, hogy egy ideig Santo Domingo-ban nyugodott.

Kolombusz történelmi teljesítménye mellett hétköznapi ügyei - a dohányzás, a csokoládé és a vérbaj - is nagy érdeklődést váltanak ki. Tekintse át, mit tudunk az 500 éve elhunyt felfedező ellentmondásos örökségéről.

Ledöntötték Kolumbusz szobrát
Október 12-e egész Dél-Amerika területén nemzeti ünnepnap, Kolumbusz napja (Dia de la Raza). A venezuelai kormány azonban szakítva a hagyományokkal, 2004-ben ezt a napot a Bennszülött Ellenállás napjává (Dia de la Resistencia Indigena) nyilvánította. A rabszolgaság intézményén alapuló brutális abszolutizmus bevezetőjeként megismert Kolumbusz szobrát ledöntötték Venezuela fővárosában, Caracasban.

Kolumbusz nem volt köszvényes
Kolumbusz Kristóf Amerika felfedezése után alighanem súlyos ízületi gyulladástól szenvedett, s nem mint eddig feltételezték, köszvénytől - fejtette ki egy reumatológus a hétvégén Baltimore-ban egy olyan konferencián, amelynek résztvevői ismert történelmi személyiségek betegségeit igyekeznek feltárni.


Kolumbusz hurcolta be a vérbajt Európába
Régi olasz temetők vizsgálata újabb bizonyítékkal szolgált arra az eddig is valószínűnek tartott elképzelésre, mely szerint a szifilisz és a köszvény már jóval Kolumbusz érkezése előtt tombolt Amerikában, európai megjelenésük pedig a felfedező és hajósainak visszatértéhez köthető.

Kolumbusz fedezte fel a dohányzást
A Genovában megtartott Kolumbusz-konferencia szerint Amerika felfedezőjétől ered a dohányzás első ismert leírása.





Tudatlanok az angol iskolások
A brit fiatalok aggasztó hányada gondolja úgy, hogy a spanyol Nagy Armadát Kolumbusz vagy épp a Gyűrűk ura Gandalfja győzte le 1588-ban - derült ki egy nemrég publikált felmérésből.



A Santa Maria rejtélyes maradványai
Kolumbusz 1492-es zászlóshajója a történelem egyik legismertebb hajója, mégis kevesen tudják, hogy a felfedező 1493-as hazatérésekor a Santa Maria nem tért vissza Spanyolországba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Azonosították Kolumbusz csontjait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra