Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Azonosították Kolumbusz csontjait

2006. május 31. 12:15

<

A kortársak és a kínai konkurencia

Genovában a híres felfedező halálának 500. évfordulóján kiállítás nyílt Kolumbusz szerepéről a korabeli  Mediterráneum életében. A tárlat október közepéig tart nyitva, és a tengerészek életén kívül bemutatja a 15-16. században használt hajótípusok ábrázolásait is.

Az egyik, kiállításon bemutatott térkép

Idézze fel a híres felfedező korát és kortársait: ismerje meg velünk a felfedezések korának leghíresebb alakjait! Valóban az 1492-es dátumot kell memorizálnunk a töriórán, vagy elképzelhető, hogy a kínaiak már korábban felfedezték Amerikát?

A kínaiak szerint ők jártak először Amerikában
Egy 1418-ban készült kínai világtérkép 1763-as másolatát mutatták be a múlt héten Londonban és Pekingben, amelynek alapján azt állítják, hogy kínaiak fedezték fel az amerikai kontinenst, térképezték fel és hajózták körbe a világot. Utánanéztünk, ki áll a szenzációsnak kikiáltott térkép, és a drámai fordulatként beharangozott felfedezés hátterében.

Amerika felfedezése: 1485?
A Velencei Egyetem történészprofesszora, Ruggero Marino szerint nem felel meg a valóságnak az, hogy Kolumbusz 1492-ben fedezte fel Amerikát. Marino professzor egy XVI. századi oszmán térképet tart állításainak egyik bizonyítékának.



Magellán és a Föld körülhajózása
Négyszáznyolcvanöt éve, 1521. április 27-én halt meg a Fülöp-szigeteken Ferdinand Magellán (Fernao de Magalhaes) portugál felfedező, az első Föld körüli expedíció vezetője.





Megtalálták az első amerikai rabszolgákat
A mexikói Yucatán-félszigeten antropológusok egy temetőben európai és őslakos amerikaiak mellett afrikaiként azonosított emberi maradványokra bukkantak. Az afrikai csontvázak a kutatók szerint az Amerikába hurcolt első afrikai rabszolgáktól származnak, akiket Amerika felfedezői hoztak magukkal.


Ötszáz éve halt meg Kasztíliai Izabella
Az uralkodónő Kasztília, majd Aragónia királynője, férjével, Aragóniai Ferdinánddal Spanyolország egyesítője volt.






Izabelláról mintázták a sakk királynőjét
Kasztíliai Izabella, aki egyesítette Spanyolországot és Kolumbusz Kristófot felfedező útra küldte, a modern sakkjáték királynő-figurájához is mintául szolgált - írja a brit Independent madridi tudósítója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Azonosították Kolumbusz csontjait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra