Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öntözőcsatornákat használtak az ókori Peruban

2006. február 22. 11:30

Dél-Amerika ókori történetének fontos adaléka lehet, hogy az öntözéses földművelés előnyeivel immár bizonyíthatóan éltek Peru őslakói.

<

Az utóbbi években feltárt csatornákról és a velük kapcsolatos tárgyakról, eszközökrõl bebizonyosodott: a legrégibbek 6700 éve keletkeztek és a mezõgazdasági tervékenységet szolgálták.

A folyóvölgy ma

A tudósok régóta sejtik, hogy Peru tengerparti lapályain már jóval az időszámításunk előtt hatékony mezőgazdálkodásnak kellett zajlania, mert másképp nem tarthatták volna fenn a több helyütt kiásott maradványaikról azonosított nagy településeket. Ellentmond viszont e feltevésnek, hogy ez a vidék rendkívül száraz, ma is csak öntözéssel nevelhetők a haszonnövények.

Az amerikai Vanderbilt Egyetem kutatója, Tom Dillehay a fővárostól, Limától 500 kilométerre északra, s a tengerparttól 65 kilométerre, a Zana-völgyben, a Nachoc folyó mentén folytatott ásatások során most olyan vízvezető árkokat - csatornarendszereket - tárt fel, amelyek mentén már folyhatott mezőgazdasági termelés. A folyó az Andok nyugati lejtőjének gleccsereiből származó vizet gyűjti össze és hozza ebbe a jó talajú, de száraz, széles völgybe.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öntözőcsatornákat használtak az ókori Peruban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra