Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart

2006. január 27. 12:00 Kállay Katalin

<

Szabadon alkotó zeneszerző anyagi gondokkal

Ferdinánd főherceg elgondolkodott Mozart alkalmazásán az Ascanio in Alba milánói sikerének köszönhetően, de Mária Terézia levélben figyelmeztette fiát, hogy ilyen `haszontalan emberekkel` ne alacsonyítsa le az udvart, a Mozart családnak egyébként is az a szokása, hogy `koldusként csavarognak szerte a világban`. 1777-ben Mozart az édesanyjával kelt útra, a cél egy jó állás megszerzése volt Párizsban. Útközben, Mannheimben barátkozott össze a Weber családdal, és kivívva szülei tiltakozását - édesanyja szerint: `Amint Wolfgang új ismeretséget köt, mindjárt tálcán nyújtja az életét és mindenét.`-, beleszeretett egyik lányukba, Aloysia Weberbe. Párizs közvéleményét akkoriban a Gluck és Piccini párthíveinek harca foglalkoztatta, a csodagyermek varázsa már szertefoszlott, az érvényesülni vágyó fiatal muzsikus pedig nem jelentett szenzációt a franciák számára (Mozart írta egyik levelében: `A franciák mindig is szamarak voltak és azok is maradnak: semmihez sem értenek, idegenekhez kell fordulniuk segítségért.`).

Eddig ismeretlen Mozart-portrét találtak

Mozart tehát nem járt szerencsével, ráadásul édesanyja megbetegedett, és ott halt meg Párizsban 1778-ban (a-moll zongoraszonátájának drámai hangvétele, állandó és mély izgatottsága valószínűleg e tragikus esemény emlékét őrzi). Hazatérése közben még egy csapás érte, Aloysia kikosarazta. Ilyen kedélyállapotban érkezett vissza Salzburgba, ahol elszegődött udvari orgonistának. Akármilyen bosszús és mogorva volt ("Ki fogok babrálni az érsekkel, és nagyon fogom élvezni!"), kitartóan komponált, ebből az időből származnak első érett művei (Koronázási mise, Sinfonia concertante hegedűre, mélyhegedűre és zenekarra, Idomeneo München számára, és a K330-332 zongoraszonáták).

Drakula Don Juan köpönyegéből bújt elő

Salzburg nem volt megfelelő hely a számára, tudta, hogy többre képes, és olyan pártfogóra vágyott, akinek a képzelete és a pénze is megvan hozzá, hogy segítségével megvalósíthassa a fejében rajzó ötleteket. 1781-ben szakított végleg a salzburgi érsekséggel, és valószínűleg elsőként próbált önálló művészként megélni. Mintha óriási lelki tehertől szabadult volna meg, sokkal mélyebb, meggyőzőbb, lenyűgözőbb és erőteljesebb zenét kezdett komponálni. Mozart Weberékhez költözött, és ezúttal a középső lány, Constanze iránt lobbant szerelemre, az esküvőt 1782-ben tartották meg a Stephanskirchében. Haydnnal való kapcsolatának - többször vonósnégyeseztek együtt - köszönhetjük az 1782 és 1785 között született hat vonósnégyest ("Haydntől tanultam meg, hogyan kell vonósnégyest írni"), aligha kétséges, hogy Mozart az idősebb pályatárs op. 33-as kvártettjeit akarta felülmúlni. Az ajánlás is Haydnnak szól, aki így nyilatkozott Leopoldnak: "Az Úr színe előtt és becsületes emberként meg kell mondanom önnek, hogy a fiánál nagyobb zeneszerzőt se személyesen, se közvetve nem ismerek."

Egy ideig ígéretesnek tűnt a helyzet, Mozart megkísérelte, hogy mint szabadon alkotó zeneszerző, művei tiszteletdíjából, koncertekből és tanításból éljen. Remekmű remekművet követett: Szöktetés a szerájból, Figaro házassága, Don Giovanni, Così fan tutte, az utolsó szimfóniák és zongoraversenyeinek ragyogó sorozata, amelyet nyilvános hangversenyein ("akadémiáin") maga mutatott be. 1787 decemberében II. József császár kamaramuzsikusának nevezte ki (kötelezettsége alig több, mint tánczene írása udvari bálokra), évi 800 forint fizetéssel (szemben Gluck 2000-ével). Mozart elfogadta a címet, de nem volt elégedett: "Túl sok azért, amit nyújtok; túl kevés azért, amit nyújthatnék". Mint sikeres operaszerzőnek és elismert zongoravirtuóznak sok pénzt kellett keresnie, mégis élete utolsó éveiben egyre gyakrabban küszködött anyagi gondokkal, egyre sűrűbben folyamodott kölcsönökért. 1791-ben kezdett rendeződni anyagi helyzete, felkérést kapott a La clemenza di Tito és A varázsfuvola megírására, ám egészségi állapota megrendült, és a Requiem komponálása közben, 1791 december 5-én éjjel egy óra előtt érte a halál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra