Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart

2006. január 27. 12:00 Kállay Katalin

<

Nem könnyű védekezni az őrület ellen, ha az embernek csodagyermekkel van dolga

Leopold Mozart nem látott semmi kivetnivalót abban, hogy fiának istenáldotta zenei tehetségét közszemlére bocsássa, így Wolfgangot és Nannerlt - Maria Anna, Mozart nővére szintén tehetséges volt, de kevésbé, mint az öccse - 1762-ben koncertkörútra vitte (München, Passau, Linz, Bécs, Pozsony). A következő évben ismét útra keltek (München, Augsburg, Pozsony, Mainz, Frankfurt, Brüsszel, Párizs, London, Antwerpen, Hága), így hát a kis Mozart hatéves korától fogva tanulóévei során folyton úton volt, és Európa udvari köreiben, híres zenei akadémiákon és a nyilvánosság előtt mutathatta be tudását. Egy egész sor, az apja által kitalált trükkel nyűgözte le közönségét, úgy mint a kendővel letakart billentyűkön való zongorázás (ami nem túl nehéz, de az avatatlanokat biztosan elkápráztatta), lapról olvasás, rögtönzés, dallamharmonizáció első hallásra.

2006-ban Mozart év indul Bécsben

Fantasztikus zenei bemutatóinak köszönhetően neve állandóan szerepelt az újságokban, a zenész- és a tudóstársadalom komoly cikkek tömegét írta a csodagyermekről, egész Európa a dicséretétől visszhangzott. A Párizsban élő Friedrich Melchior von Grimm báró - az irodalmi körök egyik vezéralakja -, amint a Correspondance Littéraire-ben megírta, csaknem eszét vesztette: "Nem vagyok biztos benne, hogy nem szédülök meg ettől a gyerektől, ha többször meghallgatom; ráébreszt, hogy nem könnyű védekezni az őrület ellen, ha az embernek csodagyermekkel van dolga. Most már nem lep meg, hogy Szent Pál elvesztette a fejét különös látomása után." Wolfgang tehát kapcsolatba kerülhetett kora minden fontos muzsikusával és zenéjével, hihetetlen agya mindent magába szívott és megőrzött. A legmeghatározóbb a Londonban élő J. Chr. Bachhal kötött barátsága volt - együtt improvizáltak csembalón -, J. S. Bach legfiatalabb fia nagyon fontos szerepet játszott Mozart stílusának kialakulásában.

Exhumálják Mozart családtagjait

Néhány alkalmi kompozícióval a hercegérsek előtt is tanúságot kellett tennie fejlődéséről. E rövid salzburgi tartózkodás után 1768-ban Bécsbe utazott a La finta semplice című opera buffájának bemutatójára, ami azonban az aljas intrikáknak köszönhetően elmaradt. Bemutatásra került viszont - egy magánelőadás keretében - a Bastien és Bastienne című egyfelvonásos Singspielje. Salzburgba visszatérve a hercegérsek udvari koncertmesterré nevezte ki (fizetés nélkül), Leopold azonban újabb utazásokat tervezett, ezúttal Itáliába (1770-73). Ezeknek az utaknak óriási művészi jelentősége korántsem merült ki olyan - bár fontos - külső eseményekben, mint Padre Martini leckéi, a bolognai Accademia Filarmonica kitüntető tagsága, az Aranysarkantyú-rend, vagy a különféle operaírásra való megbízások (Mitridate, ré di Ponto, Lucio Silla). Az ifjú Mozartot itt egy életre szóló benyomások érték, megismerkedett az olasz komoly (opera seria)- és vígopera (opera buffa) stílusával, az énekhang kezelésével, a vokális polifónia törvényeivel és a hangszerelés technikájával. Salzburgba való visszatérése után komponálta meg első zongoraversenyét, első zongoraszonátáit, és azt a négy szimfóniáját, melyek között már olyan mestermű is született, mint a "kis"g-moll szimfónia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra