Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

2005 a régészet nagy éve volt

2005. december 27. 14:12

<

Falu a tatárjárás korából és a zsadányi Attila

A szegedi régészek célul tűzték ki, hogy folytatják a várról alkotott ismeretek bővítését. Reményeik szerint sikerül pontos képet alkotni az erődítés különböző építési korszakairól. A gótikus templom kőfaragványai jelentős művészettörténeti értéket képviselnek. 

Néhány ásatás nagyobb médiafigyelmet kapott. Cegléd határában a tatárjárás szomorú leleteire bukkantak. A mongolok által elpusztított Árpád-kori település egyik házának kemencéjében két kisgyermek és valószínűleg édesanyjuk csontváza fogadta a kutatókat.  Évezredeket fogott át a Nógrád megyei Szurdokpüspökiben folytatott ásatás.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a speciális régészeti `feltárásokat`. A zsadányiak vélekedése szerint településük határában helyezték végső nyugalomra Attila hun királyt. Álláspontjukat a médiával is megosztották.

A vámosok buktattak le olyan személyeket, akik valószínűleg illegális ásatásból származó műtárgyakat akartak kicsempészni az országból. A tompai határátkelőnél egy francia rendszámú autóban háromezer római kori pénzérmét, 15 ruhacsatot és több ruhadíszt tartalmazott egy olajoskanna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2005 a régészet nagy éve volt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra